Διαφωνία παρατηρήθηκε ανάμεσα στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ως προς τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη -αν είναι δηλαδή ο πληθωρισμός ή η ασθενής ανάπτυξη- σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για μια απλή φολοσοφική προσέγγιση αλλά έχει βαρύνουσα σημασία διότι καταδεικνύει και τη δυσκολία στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης που χτυπάει την ευρωζώνη.

Ο Τρισέ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των τιμών. «Θεωρούμε ότι το πολύ στέρεο αγκυροβόλιο των εκτιμήσεών μας για τον πληθωρισμό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους μας», δήλωσε. «Είναι κάτι που θεωρούμε απολύτως ουσιώδες για την εμπιστοσύνη, αυτή η εμπιστοσύνη είναι κάτι που βοηθά σε δύσκολες συνθήκες συμβάλλοντας στην διατήρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας, τόνισε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε πως ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πολύ σοβαρότερος από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι η νομισματική πολιτική είναι κάτι που πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται.