Για δημιουργία σύγχυσης και παραπλάνησης κατηγορούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times, στα οποία δεν κατονομάζονται οι επικριτές της επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά αναφέρονται σε δηλώσεις που έκαναν στην εφημερίδα κεντρικοί τραπεζίτες και εκπρόσωποι εποπτικών αρχών.

Η βασική τους ένσταση είναι ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες αφορά στη δυσκολία τους να αντλήσουν ρευστότητα, ενώ η συζήτηση για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους είναι παραπλανητική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απέρριψε κατηγορηματικά, απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, όπου ήταν ομιλήτρια και η κυρία Λαγκάρντ, ότι μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.

«Η ιδέα ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρώπη είναι εντελώς λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών και οι πολιτικοί της Ευρώπης εξεπλάγησαν, σημειώνουν οι Financial Times, κυρίως από την αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η «πιο αποτελεσματική» λύση θα ήταν κάποιας μορφής αναγκαστική αύξηση των κεφαλαίων, με δυνατότητα χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών τραπεζών.