«H απελευθέρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε συνθήκες ομαλότητας, αποκαθιστώντας τις στρεβλώσεις που είχε δημιουργήσει ο αποκλεισμός των Ελλήνων επενδυτών, ενώ, παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει ενεργά στην αποκατάσταση του ρόλου Χρηματιστηρίου ως εργαλείου ανάπτυξης και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας». Αυτά επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), σχετικά με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την άρση κεφαλαιακών περιορισμών για τη διενέργεια συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο ΣΜΕΧΑ είχε εξαρχής ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, χωρίς κανενός είδους περιορισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των επενδυτών στο Χ.Α., όπως εξάλλου επιβάλλεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, η αποτελεσματική και διαφανής διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της. Επεσήμανε δε τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε η επιβολή των περιορισμών τόσο στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου όσο και στη γενικότερη εικόνα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΜΕΧΑ πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχείς επικοινωνίες και συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.