«Βιώνουμε τα πρώτα σημάδια μιας παγκόσμιας κρίσης δημοσιονομικού χρέους» φέρεται να υποστήριξε η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι Γερμανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία των οικονομιών της Δύσης, καθώς τα χειρότερα τώρα ξεκινούν όπως υποστηρίζουν. Όπως τονίζουν είναι η πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία που τόσα πολλά κράτη έχουν ταυτόχρονα τόσο υψηλά δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά χρέη.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές» για τις οποίες δεν υπάρχει ένας μπούσουλας, σχολιάζει ο γερμανικός οίκος σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Χώρες που μέχρι πρότινος θεωρούντο ασφαλείς, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δύσκολα θα αποφύγουν το δυσάρεστο.

Η δημοσιονομική κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε ύφεση και σε συρρίκνωση πολλών οικονομιών και κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει να συμβεί.

Η συμπεριφορά των αγορών εις βάρος της Ιταλίας υποδεικνύει τον φόβο για μετάδοση της κρίσης στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. πρέπει να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να διαχειριστεί πειστικά το ελληνικό πρόβλημα. Προτείνει, μάλιστα, την επαναγορά ομολόγων από το EFSF μέσω της δευτερογενής αγοράς, μεταδίδουν οι FT.