Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και τις βαθιές τομές που πρέπει να γίνουν ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συζήτηση που περισσότερο μπορεί να χαρακτηριστεί «ζύμωση» και διερευνητική επαφή για τις αντιδράσεις του κόμματος, παρά ενημέρωση για κάποιες ειλημμένες αποφάσεις.
Στην συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου τέθηκαν επί τάπητος προτάσεις για την κάλυψη της τρύπας των 12 δισ. ευρώ που εντοπίζεται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στον κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού και η βιωσιμότητά του μέσα από μία βαθιά μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο στο μέτρο του δυνατού.
Ο υπουργός Εργασίας πάντως απέφυγε να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, καθώς πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου που έχει την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού να ενημερώνει πρώτα το υπουργικό συμβούλιο, όταν καταλήξει στο τελικό πλάνο και εν συνεχεία να ενημερώνεται το κόμμα.
Στις προτάσεις που έπεσαν επί τάπητος ήταν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η έκτακτη εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού για μεγάλα εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ποιο θα είναι το όριο πάνω από το οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν με τον οβολό τους για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η σύνδεση του Ασφαλιστικού με την εισοδηματική κατάσταση των δικαιούχων. Επίσης προτάθηκε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση στο Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως ακριβώς στο χρηματοπιστωτικό, προκειμένου να «κρατηθούν» και οι ασφάλειες ως ξεχωριστός πυλώνας της Οικονομίας, καθώς και να υπάρξουν ρυθμίσεις που να αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου τη μεγάλη ανοιχτή πληγή της εισφοροδιαφυγής.
Πέραν αυτών, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή παράταση χρόνου, καθώς όλες οι πλευρές – πλην των πιστωτών – συνομολογούν ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση για το Ασφαλιστικό μέσα σε 15 ημέρες.
Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δοκιμάσει σε τεράστιο βαθμό την «αντοχή» του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος και εάν δεν υπάρξει διαλλακτικότητα από την πλευρά των πιστωτών για παράταση, να έρθει στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.
Πάντως, στην εισήγηση του υπουργού Εργασίας υπογράμμισε εμφατικά ότι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι δύσκολη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση που θα διασφαλίζει ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα διέπεται από την αλληλεγγύη των γενεών. Θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, καθώς τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επανέλθει στην Κουμουνδούρου, τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος.