Απώλειες άνω του ενός δολαρίου κατέγραφαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία για τα πυρηνικά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων έναντι της Τεχεράνης και σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, την ώρα που οι ασιατικές οικονομίες δείχνουν περαιτέρω σημάδια αδυναμίας.
Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά, που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς για το πυρηνικό της πρόγραμμα, είπε σήμερα Ιρανός διπλωμάτης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό μπρεντ κατέγραφαν στις 09:37 ώρα Ελλάδας πτώση άνω του 2% και απώλειες μεγαλύτερες του ενός δολαρίου στα 56,66 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 1,21 δολάρια στα 50,99 δολάρια το βαρέλι.
«Οι κυρώσεις παρέλυσαν την πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις εξαγωγές πετρελαίου και περιορίζοντας σοβαρά τα νέα αναπτυξιακά έργα», είπε ο Σαρός Ζαϊβάλα, δικηγόρος από το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η προοπτική άρσης τους δημιουργεί μεγάλο ενθουσιασμό καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις θα επιτρέψουν στο Ιράν να πετύχει σημαντικές αποδόσεις και να μειώσει το κόστος παραγωγής.
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το Ιράν να ανακτήσει πλήρως την εξαγωγική του δυναμικότητα μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμα και μια μέτρια αρχική αύξηση θα είναι αρκετή για να οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η αγορά ήδη παράγει περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την ζήτηση.
Στο μεταξύ, επιδεινώνονται περαιτέρω οι προοπτικές για κάποιες ασιατικές οικονομίες – Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο να είναι η πλέον αδύναμη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 – διαβρώνοντας πιθανόν τη ζήτηση για το ‘μαύρο χρυσό’.