«Ο Γιάννης Βαρουφάκης, που πρόσφατα αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, επανειλημμένα είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη, διότι δεν υπάρχει τίποτα στις Συνθήκες της ΕΕ που να επιτρέπει την έξοδο από τη νομισματική ένωση. νόμισμα. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους δικηγόρους της ΕΕ από το να το αναζητούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, γράφει ο δημοσιογράφος, οι νομικοί της ΕΕ «χτενίζουν» τις Συνθήκες για να βρουν τις διατάξεις που θα επιτρέπουν ένα Grexit – όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά μάλλον επειδή ανησυχούν ότι η χώρα ενδέχεται σύντομα να εισέρθει σε μια νομική εκκρεμότητα που θα μπορούσε να την εμποδίζει από τη λήψη της οικονομικής βοήθειας την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα.
«Εάν η Ελλάδα αρχίσει να εκτυπώνει τα δικά της χρήματά – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τότε δεν θα μπορεί πλέον να έχει δικαίωμα βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Αλλά επειδή η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι νόμιμα μέλος της ευρωζώνης, δεν θα είναι επιλέξιμη για το καθεστώς ενίσχυσης που προορίζεται για τις χώρες μη μέλη της ΕΕ, γνωστή ως ‘πρόγραμμα ενίσχυσης του ισοζυγίου πληρωμών’. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η προ του ευρώ Λετονία, έλαβαν τα λεγόμενα προγράμματα ‘BPA’ κατά τη διάρκεια της κρίσης», τονίζεται.
Η παραδοσιακή παραδοχή είναι ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος εξόδου από την ευρωζώνη, η μόνη διάταξη που έρχεται στο προσκήνιο είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιτρέπει την απόσυρση από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα απαιτούσε από την Ελλάδα να ζητήσει την αναχώρηση, κάτι που όμως είναι απίθανο, κάτι που είναι απίθανο και ενώ υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ηγετών που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κανείς τους δεν θέλει να φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σπίγκελ, αξιωματούχοι λένε πως αντί για αυτό οι δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ σε συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν έναν τρόπο για να τιμωρούν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες. Το άρθρο 8 αναφέρει ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν, η ΕΕ μπορεί να «αναστείλει συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες για το συγκεκριμένο μέλος».