Σε μικρά σπίτια με εμβαδόν έως 70 τετραγωνικά μέτρα και ηλικία που θα ξεπερνά τα δέκα χρόνια θα στραφεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ζήτηση στα επόμενα χρόνια στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
Σύμφωνα με τις απόψεις μεσιτών αλλά και κατασκευαστών, η αύξηση των τεκμηρίων σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα αποδειχθεί ένα διαρκές πλήγμα στο πρότυπο της αγοράς κατοικίας το οποίο είχε διαμορφωθεί στην διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας και το οποίο βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη αναβάθμισης των στεγαστικών αναγκών των ελλήνων. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στην σημερινή αύξηση της φορολογίας όσο στις δυνατότητες που παρέχονται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να αυξάνει την φορολογία εισοδήματος χρησιμοποιώντας την ακίνητη περιουσία.
Δηλαδή, η δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες θα παρέχει την δυνατότητα για αύξηση της φορολογίας εισοδήματος με βάση την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία του φορολογούμενου. Με δεδομένο ότι σήμερα η μέση τιμή πώλησης ενός καινούργιου διαμερίσματος κινείται στα επίπεδα των 2.300 ευρώ είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας το πώς και το πόσο θα επηρεάσει διαχρονικά την φορολογική επιβάρυνση η εφαρμογή των νέων μέτρων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν μάλιστα οι αγορές κατοικίας των περιοχών στις οποίες οι κάτοικοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά από τις αγοραίες με αποτέλεσμα όταν αυξηθούν στα επίπεδα των αγοραίων η φορολογική επιβάρυνση να είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται –λόγω κρίσης- στα επίπεδα των αγοραίων.
Το νέο πακέτο των μέτρων στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το ακίνητο ως «εργαλείο» διαρκούς φορολόγησης των ιδιοκτητών. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι, με την εφαρμογή του, αλλάζει και η δομή της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το βάρος της φορολογικής επιβάρυνσης είχε πέσει στην απόκτηση του ακίνητου περιουσιακού στοιχείου. Με τα νέα μέτρα και κυρίως με την μείωση του αφορολόγητου στον ΦΑΠ και την αύξηση των τεκμηρίων θα φορολογείται και η κτήση του ακινήτου.
Με δεδομένο μάλιστα ότι σε όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να οριστεί η φορολογητέα αξία, οι δυνητικοί ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις αντικειμενικές αξίες αλλά και τους συντελεστές παλαιότητας. Από την άλλη πλευρά, η νέα φιλοσοφία στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας θα επηρεάσει και την οικοδομή, καθώς οι κατασκευαστές θα περιορίσουν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα τον όγκο παραγωγής τους στρεφόμενοι κυρίως σε μικρότερες και πιο οικονομικές κατοικίες.
Πηγή: Realestatenews.gr