Νέο σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα, το οποίο συζητήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, επεξεργάζεται η ΕΕ την ώρα που «κυοφορείται» νέος δανεισμός ύψους 60 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς εταίρους, σύμφωνα με το «Έθνος».
Πηγή με γνώση των συζητήσεων της προηγούμενης Δευτέρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η λύση που προωθείται αφορά σε μια εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2011-2014, όσο δηλαδή θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας με την Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα πως το σχέδιο αυτό κερδίζει έδαφος μετά το «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση επιμήκυνσης της λήξης του χρέους.
Η πηγή που επικαλείται το Reuters εξήγησε πως στους κόλπους της ΕΕ «δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, ”ήπιας” ή ”σκληρής”, που θα ”πυροδοτούσε” ενδεχομένως πιστωτική αναταραχή».
Αντ’ αυτού η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα για την Ελλάδα είναι μια εθελοντική συνεννόηση με τους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και επιπλέον χρηματοδότησης από την ΕΕ έως το 2014.
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος και παρατήρησε ότι αυτή η επιλογή δεν θα προβλέπει απλώς τη δέσμευση των τραπεζών να μην πωλούν θέσεις τους σε ελληνικό χρέος, αλλά και να αγοράσουν και νέα ομόλογα προς αντικατάσταση άλλων που πρόκειται να λήξουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Άλλη πηγή διευκρίνισε στο πρακτορείο πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά αυτό για το οποίο γίνεται λόγος είναι μια εθελοντική κίνηση ιδιωτών ομολογιούχων, που θα προβλέπει ουσιαστικά ανταλλαγή υφιστάμενων αξιών με άλλες, οι οποίες θα έχουν μακρύτερη διάρκεια.
Μιλώντας, εν τω μεταξύ, στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι μια ενδεχόμενη «ήπια αναδιάρθρωση» δεν θα αποτελεί μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εθελοντικής συμφωνίας για τα ελληνικά ομόλογα λέγοντας: «Μπορεί να δούμε εάν θα εξυπηρετούσε σε κάτι μια πρωτοβουλία τύπου Βιέννης για να διατηρηθεί η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα».
H πρωτοβουλία της Βιέννης ήταν μια συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2009 μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων & Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.
Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους.