H αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, είπε ότι στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας , ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα προσφέρει λύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι «τα ισχυρά κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσφέρουν αυτόματα δίχτυ προστασίας στις αδύναμες χώρες».

Ο Β. Σόϊμπλε αποσαφήνισε ακόμη ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, για τις ομολογίες των κρατών μελών που θα εκδίδονται από το 2013, διάρκειας ενός έτους, θα προβλέπονται οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης.