Σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, που εκπορεύονται από ευρωπαϊκούς κύκλους -κυρίως γερμανικούς- και οίκους αξιολόγησης, αποδίδουν στον ΔΝΤ τη σκοπιμότητα του Spiegel, το οποίου υποστηρίζει ότι το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε στην Ελευθεροτυπία ότι το ρεπορτάζ του Spiegel στερείται βάσης και παρέπεμψε στον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» και «ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα».

«Αν το ταμείο ισχυριστεί το αντίθετο, όπως υποστηρίζει το Spiegel, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της 5ης δόσης (12 δισ. ευρώ) τον προσεχή Ιούνιο. Είναι αντιφατικά πράγματα».

Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε τη σκοπιμότητα του δημοσιεύματος για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε γερμανικούς κύκλους (η Γερμανία έχει θέσει πρώτη το θέμα του «κουρέματος» πιστωτών των προβληματικών οικονομιών στην ευρωζώνη, ώστε να μην βαρύνονται μόνο οι φορολογούμενοι με τα κόστη διάσωσής τους), αλλά και σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά CDS, που έθρεψαν τα σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας.

«Τυχόν αναδιάρθρωση κρύβει κινδύνους και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ευρωζώνη», συνεχίζει. «Επιπλέον, είναι άστοχο το ΔΝΤ να μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα όταν η Πορτογαλία είναι προ των πυλών του μηχανισμού διάσωσης. Αν η Πορτογαλία μπει τελικά στο μηχανισμό, τότε οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να “χτυπούν” την Ισπανία και εν συνεχεία την Ιταλία. Στο ΔΝΤ υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι με την αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα κερδίσει ελάχιστα πράγματα, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ οι αγορές θα της κλείσουν την πόρτα για πολλά χρόνια», κατέληξε.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ανέφερε, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της… Το περιοδικό επισημαίνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συζητούν αυτή τη σύσταση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», το ΔΝΤ θεωρεί ότι, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι πλέον αρκετά, θα πρέπει είτε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων είτε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, είτε «κούρεμα».

Το ίδιο πάντα δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μια τέτοια έκκληση, λόγω φόβων ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της. Το ΔΝΤ προχώρησε σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος.