Πάνω από 2.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκ των περίπου 6.400, κατεβάζουν ρολά ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, στο υπουργικό συμβούλιο.
Κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι η οικονομική εξυγίανση των ήδη υπαρχόντων αγροτικών συνεταιρισμών και η βιωσιμότητα όσων παραμείνουν ή δημιουργηθούν, ώστε ν’ αποφευχθούν πληγές του παρελθόντος: «τρύπες» στα οικονομικά, που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών.
Ωστόσο, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αφού προβλέπεται αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία συνεταιρισμού 60.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τους μικρούς παραγωγούς υπό τις παρούσες συνθήκες.
Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, θεσπίζεται η συμβολαιακή γεωργία, η οποία ενδεχομένως να λύσει αρκετά προβλήματα στο μέλλον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απορρόφηση της παραγωγής.
Δύνεται η δυνατότητα δημιουργίας έως δύο δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια, τα οποία οργανώνονται και διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες.
Στα δημοπρατήρια μπορούν να συμμετέχουν με κεφάλαιά τους αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, περιφέρειες, ακόμη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το 60% του μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχεται από το Δημόσιο ενώ δικαίωμα πρόσβασης στα δημοπρατήρια θα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.
Δευτεροβάθμιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), με το νέο νομοσχέδιο, μπορούν να μεταβληθούν σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εντός 6 μηνών, εφόσον συνενωθούν με συναιτερισμούς-μέλη τους.
Σταυρόλεξο παραμένει το θα συμβεί με χρέη, δάνεια και περιουσία συνεταιρισμών ή αν θα γίνουν κατασχέσεις, όπως συνέβη παλαιότερα σε μεμονωμένες ΕΑΣ.