Το «Σύμφωνο για το ευρώ» το οποίο μετά τις πιέσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 11 Μαρτίου «δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει», τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το Βερολίνο έθεσε την έγκριση του Συμφώνου ως «όρο», για να συνεχίσει να βοηθά μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες.
Σε εφαρμογή του «Συμφώνου για το ευρώ» τα μέλη της ευρωζώνης περιορίζουν σημαντικά το κρατικό εξωτερικό χρέος τους, ή τάσσονται υπέρ του μετριασμού των μισθών. Υπήρξαν έντονοι αντίλογοι.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «το Σύμφωνο δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία» σε σχέση με τα υφιστάμενα εργαλεία υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και υπέρ της εποπτείας των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Τίποτε δεν προσθέτει «συγκριτικά με τα ήδη υπάρχοντα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, που μιλούσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
«Με εντυπωσιάζει» ανέφερε επίσης ο κ. Γιούνκερ «που δημόσιες συζητήσεις ξεκινούν ακριβώς όπως τα κύματα σπάνε πάνω στις ευρωπαϊκές ακτές, χωρίς να βλέπουμε ότι τα κύματα δημιουργούν κύματα».
Ο ίδιος συνέδεσε το Σύμφωνο με την πολιτική επικαιρότητα στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου η καγκελάριος Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μία σειρά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων και τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης, να δαπανώνται γερμανικά κεφάλαια για τα κρατικά χρέη άλλων κρατών.
Ως προς την προοπτική το Σύμφωνο να αποτύχει ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι για τον ορθό χαρακτήρα μιας οικονομικής πολιτικής σε τελευταία ανάλυση φροντίζουν οι αρχηγοί ενός κράτους ή οι πρωθυπουργοί του, αναλόγως του Συντάγματος. «Δε μου φαίνεται πρόδηλο ότι θα προχωρήσει το σύμφωνο…αυτό ξεπερνά τον ορίζοντα του εφικτού, δεν θα μπορούν οι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας να εξετάζουν λεπτομερώς τις εθνικές οικονομικές πολιτικές», συμπλήρωσε.
«Όμως κι αν αποφασιστεί με πείσμα το σύμφωνο αυτό να εφαρμοστεί, φοβούμαι ότι το ‘σύμφωνο για το ευρώ’ θα γίνει ακόμα ένα νεογέννητο, που πέθανε».