Οι περιορισμένες προσδοκίες των επενδυτών από τη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης εξηγούν τη διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δημοσίευμα του οποίου τονίζει ότι οι χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξηγούν επίσης την άνοδο των spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, μαζί με τις υποβαθμίσεις και απειλές υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα πάνω από τις 960 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έφθασε στο 7,78% που είναι το υψηλότερο επίπεδο για τη χώρα μετά την καθιέρωση του ευρώ.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν μεθαύριο οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης είναι το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», με το οποίο επιδιώκεται η μεγαλύτερη εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών-μελών. Μετά τη χαλάρωση των αρχικών προτάσεων του γαλλογερμανικού άξονα, το σύμφωνο φαίνεται ότι θα εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι αναλυτές θεωρούν το σύμφωνο ως ένα παράπλευρο θέμα που δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που βρίσκονται στη βάση της τρέχουσας κρίσης, όπως είναι τα χρέη των τραπεζών και οι υπερχρεωμένες χώρες με «φτωχές» προοπτικές ανάπτυξης.

Για τα προβλήματα αυτά, η επικείμενη Σύνοδος είναι πιθανό μόνο να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 24/25 Μαρτίου, όπου ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όσον αφορά τις προτάσεις που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου και αφορούν άμεσα την Ελλάδα, άλλο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει ότι η Γερμανία έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να συμφωνήσει σε μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που παίρνουν οι χώρες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σε αντάλλαγμα με παραχωρήσεις που θα κάνουν αυτές, όπως η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από την Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που έχει πάρει δάνειο από το ΕΤΧΣ με επιτόκιο που ανέρχεται σήμερα στο 5,8%, ενώ η Ελλάδα έχει πάρει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης (και το ΔΝΤ), αλλά με επιτόκιο επίσης υψηλό που φθάνει σήμερα το 5%.

Πρόσφατα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και για τις δύο χώρες.

Όσον αφορά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, υπήρξε η πρόταση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Άξελ Βέμπερ, για μία 30ετή περίοδο αποπληρωμής, αλλά αρκετές πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι δεν συζητείται σε αυτή τη φάση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχει προταθεί και η ιδέα μίας εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες με νέα ομόλογα με διάρκεια εξόφλησης τα 15 έως 20 χρόνια.

Μεγάλη δυσκολία υπάρχει σε σχέση με τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, καθώς αντιδρούν πάρα πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι πιθανό να συνεχισθούν έως και τις 24/25 Μαρτίου, καθώς ορισμένοι διαμορφωτές της πολιτικής θέλουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία του ΕΤΧΣ.