Η δραματική άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά τις αναταραχές στη Λιβύη έχουν πυροδοτήσει τις ανησυχίες για το κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη η οικονομία των ΗΠΑ τρέχει με ρυθμούς κατώτερους του 2%, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση της ΕΕ, η οποία δείχνει ανάκαμψη, με ρυθμούς που για το 2011 δε θα ξεπεράσουν το 1,6%.

Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι απειλητικές και τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ευνοούν τις επενδύσεις, ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες είναι το πετρέλαιο.

Παρότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν καθησυχαστικοί για την παροχή πετρελαίου, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στον πληθωρισμό η άνοδος της τιμής, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, ήταν σήμερα ο πρώτος που ουσιαστικά επισήμανε με δηλώσεις του τον κίνδυνο

Μιλώντας για την αμερικανική οικονομία, τόνισε ότι «μία παρατεταμένη ανατίμηση του πετρελαίου, μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη», καθώς αντιπροσωπεύει μία απειλή «τόσο για την ανάπτυξή μας, όσο και για τον πληθωρισμό μας, ιδίως στην περίπτωση που ενταθούν πολύ, από την εν λόγω ανατίμηση, οι πληθωριστικές πιέσεις».

Ο κ. Μπερνάνκι, που μιλούσε ενώπιον της αρμόδια Επιτροπής της Γερουσίας κατέστησε σαφές ότι «η Fed είναι παρούσα, ώστε να τιθασευτούν αυτές οι ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην αμερικανική οικονομία».

Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο τραπεζίτης τόνισε σήμερα ότι «η ανάκαμψή μας δεν είναι, ακόμα, πραγματικά εδραιωμένη. Εφόσον δεν παρακολουθούμε μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλου αριθμού προσλήψεων, δεν θα μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η ανάκαμψη είναι πραγματικά εδραιωμένη».

Ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε τέλος το ανοιχτό μέτωπο της ανεργίας σε μία εποχή που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και στην Ευρώπη, με τα τελευταία στοιχεία να μιλούν για 10%.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου brent ενισχύεται σήμερα στα 112 δολάρια το βαρέλι.