Μετά από μαραθώνιο γύρο των τελικών διαπραγματεύσεων, πάνω από 10 ώρες, κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων για το έλεγχο που ολοκληρώθηκε χθες στην ελληνική οικονομία.
Η έκθεση περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών, άλλα και με πολλούς… αστερίσκους στις διαδικασίες για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ εκφράζοντας σε γενικές γραμμές την ικανοποίηση τους ως προ της υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου.
Θα φωτογραφίζουν όμως τέσσερα σημεία προσοχής:
Πρώτον: Θα σταθούν στην ανάγκη ρύθμισης των χρεών της γενικής κυβέρνησης (οφειλές νοσοκομείων, ταμείων, ΟΤΑ, υπουργείων κ.α.) σε τρίτους που φθάνουν στα 9 δισ. ευρώ με πολλές συστάσεις για το μεγάλο αριθμό φορέων να συνεχίζουν να μην «τροφοδοτούν» το υπουργείο Οικονομικών με τα επιμέρους οικονομικά τους στοιχεία.
Δεύτερον: Σημαντικές καθυστερήσεις θα αποτυπώνονται στην εφαρμογή, χωρίς υπαναχωρήσεις, των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα θα ζητήσει επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά. Αν και δεν θα υπάρχουν τελεσίγραφα, οι κλαδικές συμβάσεις οδεύουν σταδιακά σε αποδυνάμωση καθώς για την επέκτασή τους ετοιμάζονται αντικειμενικά κριτήρια ενώ θα απαιτείται και αιτιολόγηση. Θα ζητούν ακόμη περισσότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λύση τους χωρίς αποζημίωση αλλά και αυξομείωση του 8ωρου σε ετήσια πλέον βάση (σήμερα 4μηνο).
Τρίτον: Η τρόικα θα σημειώνει καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να αντιτείνει ότι έχει ανατεθεί σε συμβούλους η διερεύνηση της αγοράς και η επιλογή των κατάλληλων μεθόδων. Για τον τραπεζικό τομέα παρατηρούν ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας και δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα το σχέδιο εξυγίανσής της, ενώ δεν ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαχωρισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τέταρτον: Η τρόικα θα τονίζει την ανάγκη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση για ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και για αποτελεσματικότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Η εκταμίευση της τέταρτης δόσης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου και το άγχος του υπουργείου Οικονομικών μετατίθεται για τον επόμενο έλεγχο του Απριλίου, από τον οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του Μαΐου, το ύψος της οποίας είναι επίσης υψηλό, στα 12 δισ. ευρώ.