Άναυδος έμεινε ένας παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος, όταν συνειδητοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε την έρευνά του για να θέσει τους υψηλούς δασμούς του και τώρα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει κατά πολύ το πόσο οφείλει κάθε χώρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μπρετ Νάιμαν, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επί Μπάιντεν, δήλωσε ότι αρχικά μπερδεύτηκε όταν είδε τον πίνακα που κρατούσε ο αμερικανός πρόεδρος που έδειχνε το ποσό των δασμών που θα επέβαλε σε 60 χώρες την περασμένη Τετάρτη.

«Η πρώτη μου ερώτηση, όταν ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε το δασμολογικό του καθεστώς ήταν: Πώς στην ευχή υπολόγισαν τόσο τεράστιους συντελεστές;» έγραψε σε άρθρο του στους New York Times.

Η dailymail αναφέρει πως ο Νάιμαν ο οποίος κατέχει πτυχία από το Χάρβαρντ, την Οξφόρδη και το UPenn, έλαβε απάντηση στην ερώτησή του την επόμενη ημέρα, όταν συνειδητοποίησε ότι το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ επικαλούνταν μια ακαδημαϊκή εργασία που εκπονήθηκε από τέσσερις οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

«Αλλά έκαναν λάθος. Πολύ λάθος».

Ο Νάιμαν εξηγεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε λανθασμένα ένα ποσοστό 25% στον τύπο που είχαν δημιουργήσει μαζί με τους συναδέλφους του – που σημαίνει ότι οι δασμολογικοί συντελεστές που επέβαλε ο Τραμπ θα έπρεπε να είναι όλοι τέσσερις φορές χαμηλότεροι.

«Από πού προέρχεται το 25 τοις εκατό;» ρώτησε ρητορικά ο Νάιμαν. «Σχετίζεται με τη δουλειά μας; Δεν ξέρω».

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι υπολογισμένοι δασμοί θα έπρεπε να είναι δραματικά μικρότεροι – ίσως το ένα τέταρτο του ύψους τους».

Ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος «επιτέθηκε» επίσης στον πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τους «αμοιβαίους δασμούς», στην προσπάθεια να τερματιστούν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους τους.

«Είναι αυτός ένας λογικός στόχος; Δεν είναι», δήλωσε στο δημοσίευμά του, υποστηρίζοντας ότι τα εμπορικά ισοζύγια είναι αναπόφευκτα και φυσικά.

«Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα για ρούχα που κατασκευάζονται στη Σρι Λάνκα από ό,τι οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα για αμερικανικά φαρμακευτικά προϊόντα και τουρμπίνες φυσικού αερίου. Και λοιπόν;», εξήγησε.

«Δεν έχει κάθε χώρα παρόμοιους φυσικούς πόρους ή επίπεδα ανάπτυξης», συνέχισε ο Νάιμαν. «Οι αριθμοί του ελλείμματος δεν υποδηλώνουν, πόσο μάλλον δεν αποδεικνύουν, αθέμιτο ανταγωνισμό».

Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη μονοήμερη πτώση τους από την έναρξη της πανδημίας COVID και ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 έκλεισε σχεδόν 8% χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 7,7%.

Τώρα οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, με τις στοιχηματικές εταιρείες να δείχνουν πλέον 62% πιθανότητα οι ΗΠΑ να «βυθιστούν» σε ύφεση φέτος.

Οι πιθανότητες αυτές εκτοξεύτηκαν όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς την περασμένη Τετάρτη και σύμφωνα με την Polymarket αυξήθηκαν από 39% σε 49%, φτάνοντας την περασμένη Κυριακή το ποσοστό του 66%.

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πλέον προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακοινώνουν τη Δευτέρα ότι έχουν προτείνει μια συμφωνία «μηδενικών» δασμών, στην οποία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρωζώνη θα μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα.