Το 2004, η Αθήνα φιλοξενούσε τους 28ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, προσφέροντας στην υφήλιο ένα υπερθέαμα που ακόμα και σήμερα προκαλεί θαυμασμό. Επίκεντρο της διοργάνωσης ήταν το ανακαινισμένο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), όπου καταγράφηκαν μοναδικές στιγμές, που έμειναν στην ιστορία: από τις εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, μέχρι τις μοναδικές αθλητικές επιδόσεις. Το ελληνικό κοινό αλλά και δισεκατομμύρια τηλεθεατές από τους δέκτες τους, παρακολουθούσαν τα δρώμενα με δέος. Ωστόσο σήμερα, 21 χρόνια αργότερα, το ΟΑΚΑ δεν θυμίζει σε τίποτα τον χώρο που ανέδειξε τη λάμψη της Ελλάδας. Στη θέση της φαντασμαγορικής εικόνας που κυριάρχησε τότε, κυριαρχούν πλέον οι εικόνες εγκατάλειψης, σκουριάς και φθοράς.
Ένα μεγάλο έργο χωρίς συνέχεια
Από την πρώτη στιγμή, η έλλειψη σχεδιασμού για τη μετέπειτα χρήση των εγκαταστάσεων ήταν εμφανής. Ενώ το ΟΑΚΑ υπήρξε κεντρικό σημείο των Ολυμπιακών Αγώνων, η τύχη του μετά το 2004 αφέθηκε ουσιαστικά στην τύχη. Έργα που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, όπως το εμβληματικό στέγαστρο του Σαντιάγο Καλατράβα, δεν έτυχαν της παραμικρής συντήρησης.
Το 2019, οι πρώτες σοβαρές προειδοποιήσεις ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και της Μπάγερν Μονάχου, όταν παρατηρήθηκαν ταλαντώσεις στο διάζωμα του κεντρικού σταδίου. Έπειτα από ελέγχους, το υπουργείο Υποδομών ανέθεσε ειδική μελέτη για την κατάσταση του ΟΑΚΑ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020.
Η μελέτη κατέληξε σε δύο κρίσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο αφορούσε τη στατική επάρκεια του στεγάστρου Καλατράβα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι έλεγχοι που είχαν γίνει το 2007 – 2008 από τη γερμανική εταιρεία BUNG δεν είχαν εντοπίσει προβλήματα σταθερότητας, ωστόσο οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2020 αποκάλυψαν σοβαρές φθορές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από τις αυτοψίες εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα, μάλλον αδικαιολόγητα για κατασκευή υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να αποδοθούν στην έλλειψη συντήρησης, οπωσδήποτε όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν».
Το δεύτερο σημείο αφορούσε τη γενικότερη κατάσταση των εγκαταστάσεων. Η μελέτη σημείωνε πως «ο όγκος και η φύση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την αναγνώριση των εγκαταστάσεων ήταν μεγαλύτερα του αναμενόμενου» και ότι τα προβλήματα αφορούσαν «στατικά, οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά ζητήματα, κ.λπ.» που απαιτούσαν άμεσες παρεμβάσεις.
Οι ανακοινώσεις, οι καθυστερήσεις, τα «σφραγίσματα» και η αυτοψία
Παρά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, οι παρεμβάσεις καθυστέρησαν δραματικά. Το Σεπτέμβριο του 2023, με απόφαση του Πρωθυπουργού, το στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο «σφραγίστηκαν». Στόχος ήταν η αποκατάσταση της στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, με βάση τα πορίσματα της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ανέφερε ότι οι μεταλλικές κατασκευές «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Η εικόνα του Δεκεμβρίου του 2024 είναι ακόμη αποκαρδιωτική. Η αυτοψία που αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό της ιστοσελίδας dimarxos.gr, η οποία σημειωτέον δεν έλαβε ποτέ την απαιτούμενη άδεια από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνο Χαλιορή, προκειμένου να εισέλθει στο εσωτερικό του Σταδίου αναρωτώμενη τι είχε να κρύψει, αποκαλύπτει πως στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ η κατάσταση των εγκαταστάσεων είναι θλιβερή. Κατεστραμμένα εκδοτήρια και είσοδοι για το κοινό, γκράφιτι και συνθήματα παντού, σπασμένα τζάμια και σκουριασμένες μεταλλικές κατασκευές. Το δε εμβληματικό στέγαστρο του διεθνούς φήμης Ισπανού αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού Σαντιάγκο Καλατράβα, έχει αποκτήσει πλέον ένα κίτρινο χρώμα από την υγρασία, ενώ στον χώρο παρατηρούνται σπασμένες λάμπες και φθαρμένα μάρμαρα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι μεταλλικές κατασκευές «είναι ρημαγμένες», θέτοντας σε κίνδυνο τους θεατές που παρακολουθούν αγώνες στο στάδιο. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Το ποδηλατοδρόμιο δεν λειτουργεί σε συνθήκες χιονιού ή όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, ενώ το κολυμβητήριο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα συντήρησης. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για έργα συντήρησης, τα προβλήματα παραμένουν δυστυχώς άλυτα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό το 2026, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.
Δείτε εδώ την αυτοψία στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ: