Ριζικές αλλαγές παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην αγορά ακινήτων, σχετικά με τον τρόπο που την προσεγγίζουν οι διεθνείς επενδυτές. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τακτικές που ακολουθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ελλάδα όσον αφορά την κατασκευή κτιρίων.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα ο τομέας των γραφείων γνωρίζει μεγάλη άνθηση, στην ετήσια έρευνα «Emerging Trends in Real Estate Europe 2025», κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ελκυστικότητα. Αντίθετα, φοιτητικές κατοικίες, τομέας στον οποίο η ελληνική αγορά δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη δραστηριότητα, κατατάσσονται ψηλά στη σχετική λίστα.

Σήμερα, στην ελληνική αγορά κατασκευάζονται πάνω από 230.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στην Αθήνα, με τα 90.000 τ.μ. να αφορούν μόνο τα Βόρεια Προάστια. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα της PwC για λογαριασμό του Urban Land Institute, οι 1.143 διεθνείς επενδυτές ακινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα, κατατάσσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία στις τελευταίες θέσεις ως προς την ελκυστικότητα.

Ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί, αλλά φαίνεται να μην ενδιαφέρει τους επενδυτές, είναι ότι η ελληνική αγορά στερείται σύγχρονων γραφειακών χώρων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η επενδυτική κοινότητα, ωστόσο, στρέφεται σε εναλλακτικούς τομείς, αναζητώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα των ακινήτων για το 2025, οι τομείς που θεωρούνται πιο ελκυστικοί είναι τα data centers, οι νέες ενεργειακές υποδομές και οι φοιτητικές κατοικίες. Ιδιαίτερα οι φοιτητικές κατοικίες παρουσίασαν σημαντική άνοδο στην κατάταξη, φτάνοντας στην τρίτη θέση για το 2025 από την 15η το 2022.

Άλλοι τομείς που κατατάσσονται υψηλά στη λίστα είναι τα logistics, οι κατοικίες για εκμίσθωση, τα διαμερίσματα για συγκατοίκηση (co-living) και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments). Αντίθετα, η ελκυστικότητα των γραφείων και των εμπορικών ακινήτων αμφισβητείται, όπως και των ξενοδοχείων.

Τα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης κατατάσσονται στην τελευταία θέση της κατάταξης, ενώ τα εμπορικά κέντρα στο κέντρο της πόλης βρίσκονται προτελευταία. Παράλληλα, οι επαγγελματίες ακινήτων δείχνουν να αδιαφορούν για τα retail parks, τα κεντρικά καταστήματα και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Αθήνα - Real Estate

Η Αθήνα σημείωσε πρόοδο στην ευρωπαϊκή κατάταξη, ανεβαίνοντας στην 22η θέση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάταξη κάθε πόλης βασίζεται και στο μέγεθός της, η θέση της Αθήνας κρίνεται ικανοποιητική.

Η ελληνική αγορά, αν και υστερεί συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτές με σημαντικά λιμάνια και πύλες εισόδου παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, έχει δει τη συμμετοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας στο ΑΕΠ της να αυξάνεται, φτάνοντας σχεδόν το 12%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης αποθηκών και εμπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέων αποθηκών, κυρίως στη Δυτική Αττική, με δυναμικότητα άνω των 200.000 τ.μ. Επιπλέον, το Θριάσιο βρίσκεται στην τελική φάση ανάπτυξης, με δυναμικότητα 250.000 τ.μ. αποθηκών. Σε διαγωνιστική φάση βρίσκονται το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής και το Επιχειρηματικό Πάρκο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, με συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτες είναι οι επενδύσεις στον τομέα των data centers, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε στρατηγική θέση για την ανάπτυξή τους, συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη. Παρά τις προκλήσεις που ενέχει η επένδυση σε αυτόν τον τομέα λόγω του μεγάλου ενεργειακού φορτίου, η χώρα συνεχώς προσελκύει επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Μέχρι το 2030, η Ευρώπη αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των data centers της κατά 2,5 φορές, με μεγάλο μέρος της ισχύος να προορίζεται για την τεχνητή νοημοσύνη. Μία από τις τελευταίες επενδύσεις στον τομέα είναι η ανάπτυξη υπερσύγχρονου data center στην περιοχή των Σπάτων από την Dromeus Capital, σε συνεργασία με την Αpto. Το έργο, που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και έχει ήδη εξασφαλίσει ρεύμα υψηλής τάσης μέσω σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ.