Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «εύθραυστη» με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία να βρίσκονται παγιδευμένες στο δίλημμα του «μερικού εκσυγχρονισμού», στο οποίο το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπει σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού να παίρνουν μερίδιο από τα οικονομικά οφέλη. Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Ρόιτερ, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται και ενώ οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο ξεσπούσαν σε πράξεις βίας, είπε ότι ο δανειοδοτικός Οργανισμός ήταν έτοιμος να κινηθεί άμεσα για τη στήριξη των κράτών της περιοχής, καθώς θα κινούνταν προς την κατεύθυνση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
«Όμως αντιμετωπίζουμε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις ακριβώς, τι θα συμβεί», είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συμπλήρωσε δε, ότι η εκτέλεση οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων ενώ επικρατεί πολιτική αναταραχή, είναι πολύ δύσκολη και «απατηλή προοπτική ».
Ειδικά για την Αίγυπτο, ο Ζέλικ, αναγνώρισε ότι είχε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από τα περισσότερα Αραβικά κράτη και σχετικά χαμηλό ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα.
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, προέκυψε από το γεγονός ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, δεν κινήθηκαν αρκετά αποφασιστικά προς τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τους, μετά τη δημιουργία βασικών δομών ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να αφήσουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους.
Το μάθημα από όλη αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή, κατά τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα αρκετές.
«Υπάρχει μία αγκύλωση η οποία λαμβάνει διαφορετικές μορφές, σε κάθε χώρα. Κάποτε είναι η διαφθορά, κάποτε η οικογενειοκρατία. Ούτως ή άλλως η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο Ζέλικ.