Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού η Eurobank και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατήρησε παρά την κρίση θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση, όπως η Ιρλανδία, ενώ η ρευστότητα, που περιορίστηκε λόγω των κλειστών αγορών, διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. «Τράπεζες και επιχειρήσεις είμαστε στην ίδια βάρκα και έχουμε κοινούς στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βύρων Μπαλλής.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Γιώργος Κασιμάτης επισήμανε ότι η χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και η τιμολογιακή πολιτική προς το πελατειακό δυναμικό να είναι πειστική και αποδεκτή, ενώ θα πρέπει να γίνεται διακριτική εκτίμηση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του πελατολογίου προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνέπειας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν o κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΦΕΕ, ο οποίος μέσα από αναλυτικά παραδείγματα παρουσίασε όλα τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μικρομεσαία επιχείρηση σύμφωνα με τη νέα Φορολογική Νομοθεσία. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά στις αλλαγές που ισχύουν στον τρόπο φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, στις τροποποιήσεις που αφορούν δαπάνες, τεκμήρια, ΦΠΑ, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μεταβιβάσεις εταιρειών και στις μεταβολές που αφορούν στον τρόπο εξόφλησης αγορών.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο νέο ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού για την υποστήριξη των πελατών του, με αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που πλέον θεσμοθετούνται και νομοθετικά.