Με μικρή μείωση της μέσης πληρότητας κατά 1,9% έναντι του 2023, αλλά και έναντι του 2022 επίσης, κατά -1,9%, «έκλεισε» ο φετινός Ιούλιος για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, η μέση πληρότητα σε επίπεδο 7μήνου 2024 «κλείδωσε» στο 77,2% έναντι 75,3% του 2023.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, η θετική μεταβολή που καταγράφεται στο 7μηνο, της τάξης του 2,5%, έναντι του αντίστοιχου 7μήνου 2023, προκύπτει κυρίως από τη θετική πορεία των πρώτων μηνών του 2024 και όχι όπως θα περίμενε κανείς από το τρίμηνο τουριστικής «αιχμής» (Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο) που παραδοσιακά καταγράφεται αύξηση της μέσης πληρότητας.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την πορεία του φετινού Αυγούστου, αυτή θα είναι αντίστοιχη, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας. Τα θετικά νέα αφορούν την μέση τιμή των ξενοδοχείων και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, που κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο φετινός Ιούλιος, στα αθηναϊκά ξενοδοχεία σημείωσε μέση πληρότητα 87,2%. Για το διάστημα από την αρχή του 2024 έως σήμερα, μόνο ο Ιούνιος 2024 σημείωσε πολύ καλή πληρότητα (91,7%) ενώ ο Μάιος, αν και μήνας αιχμής για την Αθήνα, εμφανίστηκε με αρνητικό πρόσημο στην πληρότητα κατά -2,7% έναντι του 2023. Το ίδιο παρατηρήθηκε και τον Ιούνιο, δηλαδή μια μικρή απόκλιση της μέσης πληρότητας έως -1,5% έναντι του Ιουνίου του 2023.

Η συγκεκριμένη τάση «πτώσης» της μέσης πληρότητας στα ξενοδοχεία, αν και μικρή, είναι ανεξάρτητη των ξενοδοχειακών τιμών και σίγουρα δεν μπορεί να αποδοθεί σε αύξηση της δυναμικότητας του προορισμού σε ξενοδοχειακές κλίνες, μπορεί όμως να εξηγηθεί από την υπερβολική αύξηση των τουριστικών κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα – Αττική, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέξαμε με την βοήθεια του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΞΑΑΑ και στους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης μέσω πρόσφατης επιστολής και προκύπτουν μόνο από την πλατφόρμα Airbnb και όχι και από τις λοιπές διεθνείς πλατφόρμες κράτησης, αφορούν στην περίοδο 2014-2023.

Σύμφωνα με αυτά, σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, οι κλίνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξήθηκαν κατά 751% έναντι 16% των ξενοδοχειακών κλινών. Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 24%, έναντι 1% του ξενοδοχειακού δυναμικού. Παράλληλα, την ίδια περίοδο 2014-2023 σε επίπεδο Αθήνας οι κλίνες στην βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 770% έναντι 29% των ξενοδοχειακών κλινών. Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα των Airbnb αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 24%, έναντι 3% του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Πηγή: ΑΠΕ