Δημόσια διαβούλευση για το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις και πώς μπορεί η ΕΕ να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εθνικές προσπάθειες ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν.

Το έγγραφο διαβούλευσης, μια πράσινη βίβλος, θέτει μια σειρά ερωτημάτων προσκαλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν με τις απόψεις, τις γνώμες και τις ιδέες τους στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του συνταξιοδοτικού – μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ορθώνονται σήμερα μπροστά στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου – αλλά και στην εξεύρεση τρόπων με τους οποίους μπορεί η ΕΕ να συνεισφέρει στις λύσεις.

Κατά την παρουσίαση του εγγράφου διαβούλευσης, και έχοντας την πλήρη υποστήριξη των Επιτρόπων Olli Rehn (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και Michel Barnier (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες), ο κ. László Andor, Επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη δήλωσε:

«Ο αριθμός των συνταξιούχων στην Ευρώπη σε σχέση με εκείνους που χρηματοδοτούν τις συντάξεις τους προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2060 – η σημερινή κατάσταση πολύ απλά δεν είναι βιώσιμη. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η ισορροπία μεταξύ του χρόνου στην εργασία και του χρόνου στη σύνταξη».

Ο κ. Andor πρόσθεσε: «Η επιλογή που έχουμε είναι φτωχότεροι συνταξιούχοι και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές ή περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα».

Η πράσινη βίβλος επανεξετάζει το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πλαίσιο σφαιρικά και ενιαία, αξιοποιώντας τις συνεργίες μεταξύ της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής και της ρύθμισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλύπτονται τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η εσωτερική αγορά για τις συντάξεις, η κινητικότητα των συντάξεων στην ΕΕ, τα κενά στο ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, το μελλοντικό καθεστώς φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κίνδυνος αφερεγγυότητας των εργοδοτών, η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και η διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ειδικότερα, η πράσινη βίβλος στοχεύει στην πραγμάτευση των ακόλουθων ζητημάτων:

-εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων

-επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου

-εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα

-ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου

-διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.