Οι επενδυτές που θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή η Γαλλία και η Γερμανία είναι εντελώς αποφασισμένες να υπερασπιστούν το νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει τόσο της Ομάδας των Είκοσι (G20) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών όσο και της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προχωρήσουν σε νεά βήματα προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Λέω σ’ αυτούς που θα στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ, προσέξτε τα χρήματά σας, επειδή είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ευρώ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος σ’ ένα κοινό από επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες.

«Η κυρία Μέρκελ και εγώ δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ -με ακούτε, ποτέ- το ευρώ», υπογράμμισεο Γάλλος Πρόεδρος.

«Αν φαντάζεστε ότι θα το εγκαταλείψουμε, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτε για την ψυχολογία ευρωπαϊκών χωρών που πολέμησαν μεταξύ τους για δεκαετίες. Είναι ζήτημα ταυτότητας», δήλωσε ο Σαρκοζί. «Το μήνυμα σχετικά με το ευρώ είναι πολύ απλό: είναι τόσο σημαντικό ώστε θα είμαστε παρόντες στο ραντεβού για να το υπερασπιστούμε», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος επέκρινε επίσης τα πρωτοσέλιδα του Τύπου που ανήγγειλαν πριν από λίγο καιρό την εξαφάνιση του ευρώ. «Τα άρθρα πέρασαν, το ευρώ παρέμεινε», δήλωσε.

Η έκκλησή του για ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα από τις ΗΠΑ, οι οποίες την βλέπουν ως προσπάθεια να υπονομευθεί η ηγεμονία του δολαρίου. Όμως ο Σαρκοζί υπογράμμισε πως ουδείς προσπαθεί να υπονομεύσει το δολάριο, το οποίο θα παραμείνει το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.