Οι ΗΠΑ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία επεξεργάζονται σχέδιο, για να χρησιμοποιήσουν επίσημα το δολάριο ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να διαταράξουν τις σχέσεις Κίνας και Ρωσίας.
«Στο στόχαστρο» βρίσκονται ορισμένες κινεζικές τράπεζες, που στέλνουν οικονομική ή τεχνολογική βοήθεια στη Μόσχα και αναμένεται να απειληθούν ότι θα χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό νόμισμα, αν δεν αναστείλουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η Ουάσιγκτον βασίζει το σχέδιο στο γεγονός πως θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, που ήδη βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση μετά την κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων.
Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» χαρακτήρισε ως «επιθετική πρόταση» την αμερικανική στρατηγική και σημείωσε πως τέθηκε στο τραπέζι λόγω της ισχυροποίησης των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας και του δρόμου που ανοίγεται.
Χαρακτηριστικά, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με το Πεκίνο να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αγαθών της Μόσχας από τότε που οι δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά.
Έτσι, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και, ταυτόχρονα, τόσο η ίδια όσο και η Κίνα μπορούν να κάνουν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, παρακάμπτοντας τη Δύση.
Παιχνίδι με τη «φωτιά»
Η επιχειρηματικό-οικονομική ιστοσελίδα «Business Insider» τόνισε σε σχετικό δημοσίευμα πως το αμερικανικό σχέδιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ, γιατί στην πράξη επικρατεί μια κατάσταση που δεν είναι ευνοϊκή για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, τυχόν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες μπορεί να επιταχύνουν τις προσπάθειες απο-δολαριοποίησης της Κίνας αλλά και αναπτυσσόμενων οικονομιών που συνεργάζονται με τη Δύση, αλλά θα επιθυμούσαν να τραβήξουν ξεχωριστό δρόμο.
Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», περιγράφοντας το τοπίο, ανέφερε σε δημοσίευμά της πως οι οικονομίες του παγκόσμιου Νότου, οι οποίες εδώ και καιρό επικρίνουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιθυμούν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν νομίσματα και πλατφόρμες ανταλλαγής, που δεν απαιτούν το αμερικανικό νόμισμα.
Η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Russia Eurasia Center, προειδοποίησε για τα αμερικανικά σχέδια ότι «οι αλυσίδες πληρωμών ξαναχτίζονται σιγά-σιγά. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι προσαρμόζονται συνεχώς στις νέες συνθήκες και μαθαίνουν να επιβιώνουν».