Καινούργιο βήμα έκανε σήμερα η Μόσχα στην κατεύθυνση του προσανατολισμού των εξαγωγικών οδών του ρωσικού φυσικού αερίου πέραν της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ιαπωνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων και Ενέργειας για ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κοντά στο Βλαδιβοστόκ.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής εταιρίας Αλεξέι Μίλερ και τον διευθυντή της ιαπωνικής Υπηρεσίας Τετσουχίρο Χοσόνο, προβλέπει την έναρξη, μέσα στο 2011, των προκαταρκτικών μελετών για την κατασκευή της μονάδας.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη θα μελετήσουν επίσης την πιθανότητα πιλοτικού προγράμματος για τη συμπίεση φυσικού αερίου στο Βλαδιβοστόκ για επακόλουθη θαλάσσια μεταφορά του και την οργάνωση παραγωγής χημικών», σημειώνει η Gazprom στην ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία είναι φυσικό επακόλουθο σειράς συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από σχετική ανεπίσημη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Ιούλιο. Τον Δεκέμβριο του 2010, πολύς λόγος γι’ αυτή την συμφωνία είχε γίνει στον ιαπωνικό Τύπο.

Τον ίδιο μήνα, αξιωματούχος του ιαπωνικού Υπουργείου Εμπορίου είχε αποκαλύψει στο Reuters ότι στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, μια από τις εκτιμήσεις τοποθετούσε την παραγωγική δυναμικότητα της σχεδιαζόμενης μονάδας στα περίπου 5 εκατομμύρια τόνους LNG το χρόνο, αν και δεν προβλέπεται να εξαχθεί στην Ιαπωνία το σύνολο αυτών των ποσοτήτων.

Η Ιαπωνία, που καταναλώνει περί τα 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενισχύει τις προσπάθειές της να περιορίσει την κατανάλωση ορυκτών για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η κατασκευή της μονάδας θα βοηθήσει το Τόκιο να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγών LNG στην Ιαπωνία.