Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κύκλους των τραπεζιτών για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τη μηδενική ζήτηση για δάνεια, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Έλληνες καταναλωτές εισέρχονται σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση πλησιάζουν τα 20 δισ. ευρώ, χωρίς σε ορισμένες κατηγορίες χορηγήσεων να έχουν πραγματοποιηθεί διαγραφές, οι οποίες περιορίζουν το τελικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων. Γι’ αυτό και όταν δημοσιοποιούνται τα επίσημα στοιχεία παρατηρείται ήπια αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών.

Ακόμα πιο έντονος είναι ο προβληματισμός σε ό,τι αφορά στη στεγαστική πίστη όπου η ζήτηση νέων χορηγήσεων είναι απογοητευτική, γεγονός που αντανακλά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσο για τις επισφάλειες, ο μέσος όρος της αγοράς κινείται, στα στεγαστικά δάνεια, στην περιοχή του 8%, ήτοι δάνεια συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ βρίσκονται να μην εξυπηρετούνται για 90 και πλέον ημέρες.