Το 2011 θα είναι μια χρονιά που λίγες εταιρείες θα πρωταγωνιστήσουν εκτιμά η Merit τονίζοντας πως το 2010 οι μοναδικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με θετική απόδοση για το 2010 ήταν οι Frigoglass (+46,9%), τα Folli-Follie (+39,6%), η Coca Cola (+21,1%) , η S&B (3,7%) και η Βιοχάλκο (+2%) ενώ στις τελευταίες θέσεις συναντώνται αρκετές τράπεζες.
Αναλυτικότερα το έτος 2010 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 35,6% για τον ελληνικό Γενικό Δείκτη ενώ ο Δεκέμβριος ήταν άλλος ένας μήνας με απώλειες, έστω και οριακές (0,4%).
Οι προηγούμενες 2 βδομάδες στερήθηκαν ενδιαφέροντος καθώς η εορταστική περίοδος χαρακτηρίστηκε από αναμονή των επενδυτών και έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, η τελευταία εβδομάδα του έτους έκλεισε με απώλειες 2,1% με κάποιες συνεδριάσεις να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες με το Γενικό Δείκτη να κλείνει την Τρίτη για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο του 1998 κάτω από τις 1400 μονάδες ενώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης σημείωσε νέα χαμηλά 13 ετών (χαμηλό ημέρας στις 1363 μονάδες).
Η είδηση που επηρεάζει σημαντικά την τρέχουσα εβδομάδα είναι η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή έκδοσης που δημιούργησε αρκετές ανησυχίες στους επενδυτές όπως και η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας. Στα επίπεδα αυτά είναι πρώιμο να πούμε που μπορεί να βρει στήριξη ο Γενικός Δείκτης και αρκετά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης δεν μπόρεσε να αντιδράσει όπως τις 2 προηγούμενες φορές που είχε απωλέσει τις 1400 μονάδες μέσα στο προηγούμενο εφτάμηνο.
Ένα ενδεικτικό στοιχείο για το πόσο αρνητική ήταν η περσινή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στον πυθμένα των παγκοσμίων χρηματιστηριακών αποδόσεων σε τοπικό νόμισμα. Ακόμα πιο αρνητική ήταν η εικόνα του τραπεζοκεντρικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις απώλειες για το 2010 να φτάνουν το 41,1%.
Μέσα στο προηγούμενο έτος πρωταγωνίστησαν με βάση τις αποδόσεις κυρίως κάποιες αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, στην Ευρώπη εντυπωσίασε πέρυσι η αγορά της Εσθονίας που πρόσφατα έγινε το 17ο μέλος της ευρωζώνης ενώ ικανοποίησαν οι αγορές των Σκανδιναβικών χωρών που έχουν μείνει εκτός των προβλημάτων της Ευρωζώνης.
Αντίθετα, απογοήτευσαν και οι υπόλοιπες χώρες πέραν της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Με την χρονιά που μόλις μας πέρασε τελείωσε μια δεκαετία με έντονες διακυμάνσεις για την ελληνική κεφαλαιαγορά που σημείωσε υψηλότερο σημείο δεκαετίας τις 5346 μονάδες στις 7/11/2007 και χαμηλότερο τις 1383 μονάδες στις 8/6/2010, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικά για 6 χρονιές και για 4 αρνητικά.
Η απόδοση του 2010 δεν ήταν η χαμηλότερη της δεκαετίας καθώς την ξεπέρασε το 2008 (-65,5%), ενώ το καλύτερο έτος ήταν το 2005 (+31,5%). Η έλευση του νέου έτους και κατ΄ επέκταση της νέας δεκαετίας δε θα λέγαμε ότι δημιουργεί ελπίδες για μια νέα αρχή αλλά διογκώνει τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς.
Το τρίμηνο που ακολουθεί είναι αρκετά κρίσιμο και για να αλλάξει το άσχημο κλίμα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για την προσέγγιση των στόχων του προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος καθώς οι πηγές των εσόδων τείνουν να εξαντληθούν.
Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 10,6%, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους ο ρυθμός αύξησης να διαμορφωθεί στο 5,4%, σε σχέση με το 2009. Το νούμερο αυτό δεν είναι πολύ μακριά από τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, ο οποίος προέβλεπε αύξηση καθαρών εσόδων κατά 6%. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το στοιχείο έπαιξε η περαίωση που δε θα μπορέσει να βοηθήσει τα έσοδα του 2011, για το οποίο έχει τεθεί στόχος περεταίρω μείωσης του ελλείμματος κατά 5 δις ευρώ.
Εν τω μεταξύ η ανοδική πορεία των spreads καθιστά απαγορευτική την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2011. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής χρέους των 110 δις ευρώ είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. Το ζητούμενο είναι να ξαναμπεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά κάτι που ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα γίνει με πιθανότερο σημείο το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστό από το γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη.
Η κρίση στην Ευρώπη φαίνεται να οξύνεται με τις χρηματαγορές να δείχνουν σταδιακά την πόρτα της εξόδου στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και είναι φανερό ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για ενδεχόμενο bailout αυτών των χωρών δεν καλύπτονται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι θα είναι μια χρονιά που λίγες εταιρείες θα πρωταγωνιστήσουν. Οι μοναδικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με θετική απόδοση για το 2010 ήταν οι Frigoglass (+46,9%), τα Folli-Follie (+39,6%), η Coca Cola (+21,1%) , η S&B (3,7%) και η Βιοχάλκο (+2%) ενώ στις τελευταίες θέσεις συναντάμε αρκετές τράπεζες.
Αυτή η τάση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2011 καθώς οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις μέσα στο νέο έτος.
Οι σημαντικότερες προκλήσεις συνοψίζονται στα εξής:
1. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια που πρόκειται να κριθεί σε καινούρια stress tests.
2. Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να φτάσουν το 12%
3. Ο κίνδυνος ενός ενδεχόμενου Haircut στα ομόλογα δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.
4. Η ρευστότητα των τραπεζών. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ είναι ήδη αρκετά υψηλός ενώ οι καταθέσεις μειώνονται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.