Η Ινδία πραγματοποιεί μια ιστορική αποστολή στη Σελήνη, αφού σε λίγες μέρες αναμένεται να πατήσει για πρώτη φορά στο νότιο πόλο της, με το Chandrayaan-3 να βρίσκεται ήδη σε σεληνιακή τροχιά.

Σύμφωνα με το BBC, ινδική Υπηρεσία Διαστημικών Ερευνών (Isro) δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν το σκάφος να πλησιάζει. Έτσι, αν η αποστολή πετύχει, η Ινδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη «ήπια προσγείωση» κοντά στον νότιο πόλο. Επίσης, θα γίνει η τέταρτη που προσγειώνεται στη Σελένη, μετά τις ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Κίνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι το Chandrayaan-3, το τρίτο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης της Ινδίας, αναμένεται να βασιστεί στην επιτυχία των προηγούμενων αποστολών του στη Σελήνη.

Έρχεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, η οποία ανακάλυψε την παρουσία μορίων νερού στη στεγνή επιφάνεια της Σελήνης και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Chandrayaan-2 – το οποίο περιλάμβανε επίσης ένα τροχιακό, ένα προσεδάφιο και ένα rover – εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019 αλλά ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής. Ο τροχιακός του συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά το lander-rover απέτυχε να κάνει μια ήπια προσγείωση και συνετρίβη κατά την προσγείωση.

Μόλις προσγειωθεί, το εξάτροχο ρόβερ θα εκτιναχθεί και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.