‘Όταν μιλάμε για το Ντουμπάι δεν είναι ασυνήθιστο να αναφερόμαστε σε ρεκόρ μεγέθους κατασκευών, από τον υψηλότερο ουρανοξύστη έως τη βαθύτερη πισίνα. Το εμιράτο ετοιμάζεται να γίνει η έδρα για έναν νέο κατασκευαστικό ρεκόρ, όμως αυτή τη φορά είναι για ένα καλό σκοπό και όχι για εντυπωσιασμό.
Η εταιρεία ανάπτυξης βιώσιμων πόλεων URB παρουσίασε τα σχέδιά της για το «μεγαλύτερο έργο για τη διατήρηση της ζωής των ωκεανών στον κόσμο». Γνωστή για την ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεμων με στόχο την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, της αστικοποίησης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η URB στο παρελθόν έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει έργα σε διάφορες περιοχές του Κόλπου και της Αφρικής.
Τώρα έχει στρέψει το βλέμμα της στην ακτή του Ντουμπάι, παρουσιάζοντας το έργο «Dubai Reefs» μια πλωτή κοινότητα που θα φιλοξενεί κατοικίες, καταστήματα, εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για έναν τεχνητό ύφαλο 77 τετραγωνικών μιλίων το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σπίτι για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κοράλλια και 100 εκατομμύρια δέντρα μαγκρόβιου δάσους, που συναντάται συνήθως στο δέλτα ποταμών.
Στο κέντρο του έργου θα βρίσκεται ένα θαλάσσιο Ινστιτούτο, αφιερωμένο στην έρευνα των ωκεανών και την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Το ινστιτούτο θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη θαλάσσια προστασία. Με το «Dubai Reefs», η URB φιλοδοξεί να κάνει το Ντουμπάι ένα κέντρο της θαλάσσιας έρευνας, της οικολογικής ανάπλασης και του οικοτουρισμού παγκοσμίως.
«Η υγεία των πόλεών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ωκεανών μας», δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της URB Baharash Bagherian. «Χρειαζόμαστε ένα επιχειρηματικό πνεύμα στον σχεδιασμό των παράκτιων πόλεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Dubai Reefs στοχεύει να γίνει ένα σχέδιο για τη διατήρηση της θάλασσας, τον οικοτουρισμό και τη ζωή στον ωκεανό».
Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, αξιοποιώντας ως πηγές τον ήλιο, το νερό και το κύμα. Συνολικά εκτιμάται πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας. «Θα γίνει ένας μοναδικός ανθεκτικός προορισμός που θα παρέχει ασφάλεια τροφίμων και ενέργεια από τον ωκεανό, ενώ παράλληλα θα ενισχύει μια πιο πράσινη οικονομία», ανέφερε Baharash Bagherian.
Αν τα σχέδια εγκριθούν, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2040. Ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία υπογραμμίζει πως οι προκλήσεις για την ολοκλήρωση του έργου είναι πολλές, καθώς τα κεφάλαια θα πρέπει να αντληθούν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, αλλά παράλληλα η πρόσβαση στη πλωτή πόλη θα πρέπει να είναι προσβάσιμη από ανθρώπους όλων των εισοδηματικών επιπέδων.