Tο Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, το αεροδρόμιο της Αθήνας σε μια συμβολική κίνηση, θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30, σβήνοντας τα φώτα και συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF «η Ώρα της Γης».
Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί και ο φωτισμός στα κτίρια του αεροδρομίου, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους της υποδομής.
Ανακοινώσεις θα γίνονται συνεχώς στον κεντρικό αεροσταθμό για την ενημέρωση του κοινού για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και την ενεργό συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, σε οθόνες του κεντρικού αεροσταθμού θα προβάλλεται το επίσημο video του Earth Hour. Παράλληλα, ο ΔΑΑ ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμβάλει ατομικά στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι. Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν επίσης η εταιρεία καυσίμων Shell, το ξενοδοχείο Sofitel, και πολλά άλλα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας.
Αεροδρόμιο Αθήνας και Κλιματική Αλλαγή
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παραμένει το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα (Carbon Neutral) και έχει λάβει την σχετική πιστοποίηση του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International – Europe) ήδη από το 2016.
Συνολικά από το 2005 έως το 2022, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει επιτύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ποσοστό πάνω από 60%, χάρις στο πρόγραμμά του παρεμβάσεων στις λειτουργίες και στις υποδομές του αεροδρομίου και παρά τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε τον φιλόδοξο οδικό χάρτη του, με την κωδική ονομασία “Route 2025”, με τον οποίο δεσμεύεται για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα Δράσεων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων που στοχεύουν σε αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση μέχρι το 100% των αναγκών της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 83% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και το πρόγραμμα για τη μείωση και τελικά μηδενισμό του υπόλοιπου 17% του αποτυπώματος άνθρακα που αντιστοιχεί στις άμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης καυσίμων (μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, οι αντλίες θερμότητας κ.α.).
Η διακοπή λειτουργίας του δυτικού διαδρόμου ΔΕΝ θα επηρεάσει τη λειτουργία του αεροδρομίου και πραγματοποιείται κατόπιν ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που επιτρέπεται από την περιορισμένη διάρκεια της δράσης. Όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά από τον ανατολικό διάδρομο του αεροδρομίου.