Τι μπορεί να προσπαθεί να σας πει άραγε ο σκύλος σας με το γαύγισμά του;
Ένα νέο πρόγραμμα σε υπολογιστή μπορεί τώρα πια να σας λύσει την απορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent και, θα σας εκπλήξει με αυτά που θα σας αποκαλύψει για το τι προσπαθεί να σας επικοινωνήσει το αγαπημένο σας κατοικίδιο.
Το πρόγραμμα ανέπτυξε μια ομάδα επιστημόνων από την Ουγγαρία και την Ισπανία, αφότου ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι με το γαύγισμά τους δεν προσπαθούν απλά να τραβήξουν την προσοχή ή να τρομάξουν τους εισβολείς στο χώρο τους.
Όπως διαπίστωσαν με έκπληξη οι ερευνητές, το γαύγισμα ενός σκύλου μπορεί να αποκαλύπτει ακόμη το φύλο και την ηλικία τους, καθώς επίσης και συναισθήματα, όπως το αν είναι χαρούμενος, φοβισμένος ή αν νιώθει μοναξιά.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Ουγγαρίας και το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης στην Ισπανία ελπίζουν, ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα βοηθήσει τους κτηνιάτρους στις διαγνώσεις τους στο μέλλον.
Επιπλέον, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει όσους εργάζονται σε φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια σκύλων να αναγνωρίσουν τα επίπεδα φόβου, επιθετικότητας ή στρες που βιώνουν οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου.
«Υπάρχει όμως και μία ακόμη πιθανή χρήση αυτού του αλγορίθμου» σχολίασε ο Dr Tamas Farago. «Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε συναισθηματικούς ήχους για ρομπότ βασισμένα στα γαυγίσματα σκύλων, τα οποία θα μπορούν να αναγνωριστούν από ανθρώπους και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε πιστευτά κοινωνικά ρομπότ».
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μετά από την ηχογράφηση περίπου 800 γαυγισμάτων, που έγιναν υπό διαφορετικές συνθήκες –από το να κρατά κάποιος ένα μπολ με φαγητό μπροστά σε ένα σκυλί, μέχρι το να περνά ένας άγνωστος έξω από την μπροστινή πόρτα του σπιτιού- σε επτά διαφορετικά σκυλιά, διαφορετικών ηλικιών.
Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το συγκεκριμένο αλγόριθμο, ανακάλυψαν ότι σε πάνω από το 81% των περιπτώσεων μπορούσε να «διαβάσει» την ηλικία και το φύλο του σκύλου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition.