Έξι ευρωπαϊκές περιφέρειες ένωσαν τις δυνάμεις με τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ σε μία πρωτοβουλία για την μείωση εκπομπών CO2 με το όνομα «R20». Η συγκεκριμένη δράση φιλοδοξεί να ενώσει τοπικούς φορείς απ’ όλο τον κόσμο για την ανταλλαγή γνώσης και την προώθηση δράσεων υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και της «καθαρής» μετακίνησης.

«Η υπογραφή της χάρτας δράσης για το κλίμα από τοπικούς φορείς στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε η Μισέλ Σαμπάν, πρόεδρος της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης και αντιπρόεδρος του συμβουλίου της περιφέρειας του ιλ-ντε-Φρανς. Μεταξύ των περιφερειών που εκπροσωπήθηκαν στην πρώτη σύσκεψη ήταν η περιφέρεια Άλμπα (Ρουμανία), Φλέβολαντ (Ολλανδία), Αζόρες (Πορτογαλία), Ίστρια (Κροατία) και Ντονέτσκ (Ουκρανία).

Η πρωτοβουλία R20 ξεκίνησε στα πλαίσια της τρίτης, υπό την διοργάνωση του Σβαρτζενέγκερ, συνόδου για το κλίμα που έλαβε χώρα στο Νταβίς της Καλιφόρνια την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του κυβερνήτη να ασκήσει κάποια επιρροή στη διεθνή σκηνή πριν το τέλος της θητείας του στις 3 Ιανουαρίου 2011.