Φόβοι για πρόκληση έντασης εκ μέρους της Άγκυρας υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη διαδικασία πόντισης του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, έργο που θεωρείται κρίσιμο, όχι μόνο για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών αλλά και για το Ισραήλ.

Ήδη τουρκική κορβέτα κλάσης Burak εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις 20 ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος «NG Worker», το οποίο εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες για την υλοποίηση του έργου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας προετοιμάζονται για τυχόν κλιμάκωση της έντασης όταν το σκάφος «Ievoli Relume», το οποίο αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ερευνητικού προγράμματος, κατευθυνθεί ανατολικότερα της Κάσου και προσεγγίσει τα διεθνή ύδατα της περιοχής, κοντά στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τη δυνητική ΑΟΖ της Κύπρου, περιοχές που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η Άγκυρα φαίνεται πως επιδιώκει να καθιερώσει την παρουσία των πολεμικών της πλοίων σε κάθε δραστηριότητα που εκτελεί η Ελλάδα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, γι’ αυτό και ο στόλος μας είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία ή σε περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ναυτικά επεισόδια και σε αυξημένη παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή.

Αντιμέτωπη με την προοπτική νέων εντάσεων, η Ελλάδα προετοιμάζεται λοιπόν προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια του έργου. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα επεισόδια νοτίως της Κάσου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μόλις το «Ievoli Relume» αναχωρήσει για τη νέα του πορεία, θα συνοδευτεί από ελληνικές δυνάμεις. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια. Ωστόσο, οι δυνάμεις μας θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, εφόσον παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.

Σημαντική πτυχή του σχεδίου της Αθήνας είναι η διαρκής ενημέρωση και συντονισμός με τις συμμαχικές χώρες, όπως η Γαλλία, και τους ενδιαφερόμενους για το έργο, όπως το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του έργου χωρίς νέες καθυστερήσεις. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου παραμένει ύψιστης σημασίας για την οικονομική και γεωστρατηγική θέση της χώρας.