Μια δεύτερη συνάντηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια φιλοδοξεί να φιλοξενήσει την Τετάρτη η Γαλλία.
Το Reuters, επικαλείται δύο αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν ότι αυτή τη φορά ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες στην πρώτη συνάντηση στο Ελιζε, καθώς και τον Καναδά.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες που προσκλήθηκαν ήταν η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Κάποιες από τις χώρες ενδέχεται να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, με το Ελιζέ να μην έχει επιβεβαιώσει ακόμη την είδηση.
Ανησυχία στην Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στη Ριάντ
Οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στη Ριάντ φαίνεται να σηματοδοτούν την έναρξη μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, οι προθέσεις για σύσταση διαπραγματευτικών ομάδων και εξομάλυνση των σχέσεων, δείχνουν πόσο γρήγορα εξελίσσονται οι καταστάσεις μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη.
Φόβοι για τις συνέπειες στις ευρωπαϊκές σχέσεις και την ασφάλεια
«Η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, γεγονός που προκαλεί φόβους ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα περιοριστούν μόνο στον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα επεκταθούν και στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης», δήλωσε η Jana Puglierin, ανώτερη συνεργάτιδα πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η Puglierin υπογράμμισε τον κίνδυνο ο Τραμπ να προβεί σε παραχωρήσεις που ο Μπάιντεν αρνήθηκε το Δεκέμβριο του 2021, όπως η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων και συστημάτων όπλων από την Ανατολική Ευρώπη ή η αποδοχή ρωσικού βέτο σε περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αδύναμη στο περιθώριο, καθώς τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας καταρρέουν», προειδοποίησε.
Αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και συνέπειες για την Ουκρανία
Η Puglierin τόνισε επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων: «Ο Φεβρουάριος του 2022 κατέστρεψε την πίστη μας σε μια συλλογική τάξη ασφάλειας με τη Ρωσία και ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά της θεμελιώδους εξάρτησής μας από τη Ρωσία και την Κίνα σε κρίσιμους τομείς. Ο Φεβρουάριος του 2025 μας δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν αισθάνονται πλέον υπεύθυνοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι τα συμφέροντά τους διαφέρουν ουσιαστικά από τα δικά μας. Αυτή είναι η πραγματική καμπή».
Για την Ουκρανία, οι αλλαγές αυτές υπογραμμίζουν την τεράστια διαφορά από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση. Το 1994, το Κίεβο συμφώνησε να εγκαταλείψει τα σοβιετικής εποχής πυρηνικά του όπλα, με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της, εντός των υπαρχόντων συνόρων του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Σήμερα, η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή.