Ο Πάπας έχει αναπτύξει πνευμονία και στους δύο πνεύμονες, μετά από νέες εξετάσεις που έδειξαν περαιτέρω επιπλοκή στην κατάσταση της υγείας του 88χρονου ποντίφικα, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποβληθεί σε αφαίρεση του άνω λοβού του δεξιού του πνεύμονα σε μικρότερη ηλικία.

«Οι εργαστηριακές εξετάσεις, η ακτινογραφία θώρακα και η κλινική κατάσταση του Αγίου Πατέρα συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία περίπλοκη εικόνα», δήλωσε το Βατικανό.

Η αναπνευστική λοίμωξη του Πάπα συνδέεται και με ασθματική βρογχίτιδα, η οποία απαιτεί τη χρήση θεραπείας με κορτιζόνη και αντιβιοτικά.

«Ο Πάπας παραμένει σε καλή διάθεση, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι.

Πώς κατέληξε στο νοσοκομείο

Μετά από επιδείνωση της βρογχίτιδας που τον ταλαιπωρούσε για μία εβδομάδα, ο Πάπας εισήχθη στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης την Παρασκευή. 

Οι γιατροί διαπίστωσαν τη Δευτέρα, ότι έπασχε από πολυμικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, αφού ένας συνδυασμός ιών, βακτηρίων και ενδεχομένως άλλων οργανισμών είχε αποικίσει την αναπνευστική του οδό.

Φήμες περί διαδοχής

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico ο Ποντίφικας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη διαδοχή του.

Στις 6 Φεβρουαρίου, πριν νοσηλευτεί, παρέτεινε τη θητεία του ιταλού καρδινάλιου Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε ως πρύτανη του Κολεγίου των Καρδιναλίων, ρόλος που του επιτρέπει να επιβλέπει ορισμένες προετοιμασίες για ένα πιθανό κονκλάβιο, τη μυστική συγκέντρωση που καθορίζει την επιλογή νέου Πάπα