Απειλητικά πλησιάζουν τα παράνομα αλυσοπρίονα στο προστατευόμενο, Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, με τις αιωνόβιες βελανιδιές να κινδυνεύουν να γίνουν καυσόξυλα.
Μέσα στο 2013, είχαν καταγραφεί 6 συμβάντα παράνομων υλοτομιών στο Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου ή Κοτζά Ορμάν όπως είναι ευρύτερα γνωστό και στο παραποτάμιο δάσος του Κοσύνθου. Για τη φετινή χρονιά, ήδη έχει καταγραφεί ένα περιστατικό κοπής σκλήθρων στο παραποτάμιο δάσος της Κεραμωτής και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει απομείνει από το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, το οποίο μόλις 70 χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος στα νότια Βαλκάνια και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στην Ελλάδα, όπου ζουν και αναπαράγονται σπάνια είδη ζώων όπως ο κολχικός φασιανός (ένας από τους δύο αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης), παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλά περιστατικά παράνομης υλοτομίας.
«Είναι κρίμα ένα τέτοιο δάσος (ό,τι πιο κοντά υπάρχει από άποψη δομής σε ζούγκλα σε Ευρωπαϊκό έδαφος) να καταλήξει στάχτη σε τζάκια και ξυλόσομπες» καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωση ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, επισημαίνοντας ότι η μοναδική δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου τύπου δάσους και οι πιέσεις που έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν επιτρέπουν ούτε καν την ξύλευση κλαδιών και κορμών που έχουν πέσει κάτω από φυσικά αίτια. Η αφαίρεση της βλάστησης θα αποκαλύψει το αμμώδες υπόστρωμα και θα το αφήσει έκθετο στη διάβρωση.
«Αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς που φύεται δίπλα στη θάλασσα, πάνω στην άμμο, ζει μέχρι 10 αιώνες και αν ξυλευθεί, δεν ξαναδημιουργείται», εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης, Ναπολέων Πιάκης. Όπως τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Φορέα, «η παράνομη ξύλευση ενός δάσους που είναι ένα πραγματικά μοναδικό μνημείο της φύσης, αποτελεί έγκλημα κατά της ιστορίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής».
«Είναι σαν να αφαιρούμε οικοδομικό υλικό από το Υδραγωγείο ή το Φρούριο της Καβάλας για να βελτιώσουμε την περίφραξη του κήπου μας. Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.