Μέχρι και τους 4,3 βαθμούς Κελσίου μπορεί να φτάσει η αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται για την Κεντρική Μακεδονία τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναμενόμενων κλιματικών μεταβολών, με βάση τις επιστημονικές προσεγγίσεις.
Παράλληλα αναμένεται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, αύξηση των ακραίων φαινομένων (καταιγίδων και πλημμυρών), μείωση των χιονοπτώσεων έως και κατά 87% και άνοδος της στάθμης της θάλασσας από 4 εκατοστά ως το 2030 ως 57 εκατοστά ως το 2100. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα μειωθεί ενώ η ζήτηση ενέργειας για ψύξη θα αυξηθεί.
Aύξηση θα παρουσιάσουν επίσης η διάρκεια ξηρασίας ανά έτος (από 7 έως 15 μέρες) και ο αριθμός των ημερών με μεγάλο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς (από 13 έως 50 μέρες).
Τα στοιχεία αυτά σχετικά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Γιουτίκας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η Περιφέρεια από το 2018, αξιοποιώντας πόρους 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό πολυεργαλείο, εφικτό κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο, με άρτια μελετημένες επιστημονικές προσεγγίσεις για τις μεταβολές του κλίματος τα επόμενα χρόνια και ως το 2100 στην Κεντρική Μακεδονία.
Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανάλυση τάσεων για τους κυριότερους κλιματικούς δείκτες σε τρεις διαφορετικές χρονικές ενότητες (ως το 2030, ως το 2050 και ως το 2010), ενώ παρουσιάζονται δύο σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Από τις αναλύσεις, άλλωστε, που έγιναν, προέκυψε αναλυτική εικόνα των επιπτώσεων των αλλαγών στο κλίμα σε κάθε περιφερειακή ενότητα ενώ υπάρχουν επιστημονικές προσεγγίσεις ακόμη και για το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστούν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα
Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η υλοποίηση έργων αύξησης του αστικού πρασίνου και η ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης συμφώνησε στην ανάγκη ενός συγκροτημένου σχεδιασμού, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει και η ανάγκη να αναγνωριστεί «μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραβλέψει γεγονότα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που διέπονται από οξύτατα αντιπεριβαλλοντικό πρόσημο».
Από την «Οικολογία Πράσινη Λύση», ο Φίλιππος Γκανούλης τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι πολύ σημαντική και σημείωσε ότι έστω και τώρα γίνεται ένας σχεδιασμός που πρέπει να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας.
Ο Δημήτρης Βάνης από την «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» επεσήμανε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιο και θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις πρόληψης των επιπτώσεών της.