Σύμφωνα με τη μελέτη «Οδηγώντας προς την καταστροφή», που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές, που προβλέπεται από τους στόχους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, θα είναι περισσότερο επιβλαβής για το κλίμα του πλανήτη, από ό,τι η χρήση των ορυκτών καυσίμων.
Τα σχέδια της Ε.Ε. θα οδηγήσουν αγρότες, να μετατρέψουν σε αγρούς και φυτείες 69.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χέρσων εκτάσεων, μια έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου, στερώντας τους φτωχούς από τροφή και επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι «Φίλοι της Γης», η Greenpeace και η ActionAid.
Οι ενεργειακοί στόχοι 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. ζητούν, το 9,5% της ενέργειας για τον τομέα των μεταφορών στην Ένωση να προέρχεται από βιοκαύσιμα, μέχρι το 2020.
Το 92% αυτών των καυσίμων θα προέρχεται από καλλιέργειες τροφίμων και οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα βιοκαύσιμα μπορεί να ανέλθουν σε επιπλέον 27 με 56 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Μια ποσότητα που ισοδυναμεί με 12 έως 26 εκατ. περισσότερα αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, μέχρι το 2020.
Κατά συνέπεια, αντί να είναι τα βιοκαύσιμα κατά 35% με 50% λιγότερο ρυπογόνα από τα ορυκτά καύσιμα, όπως απαιτεί η Οδηγία της Επιτροπής για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, τα επιπλέον βιοκαύσιμα που θα μπουν στην αγορά της Ε.Ε. θα είναι (από τη στιγμή που θα συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή χρήσης γης) κατά 81% έως 167%, κατά μέσο όρο, πιο επιβλαβή για το κλίμα από τα ορυκτά καύσιμα.
Εκτιμάται ότι η Βρετανία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα παράγουν τις μεγαλύτερες επιπλέον ποσότητες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από βιοκαύσιμα (αντιστοίχως, έως και 13.3, 9.5, 8.6, 5.3 και 3.9 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως).
«Τα βιοκαύσιμα δεν είναι μια φιλική προς το κλίμα λύση για τις ενεργειακές ανάγκες μας», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η διευθύντρια ευρωπαϊκών πολιτικών και εκστρατειών στην ActionAid, Λόρα Σάλιβαν. «Στην πράξη, τα σχέδια της Ε.Ε. δίνουν λευκή επιταγή στις εταιρίες να συνεχίσουν, καλλιεργώντας βιοκαύσιμα, να αρπάζουν γη από τους φτωχούς του κόσμου», λέει η Λόρα Σάλιβαν.
Ωστόσο, η Μαρλένε Χόλτσερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, διευκρίνισε ότι, η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων απαιτεί λιγότερη γη από ό,τι υποστηρίζει η μελέτη και ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες απαγορεύουν τη χρήση αποψιλωμένων εκτάσεων. Η ίδια επεσήμανε ότι η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λέει πολύ καθαρά ότι δεν επιτρέπεται να κόψει κανείς δάση για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το ίδιο ισχύει για αποξηραμένους τυρφώνες, υγρότοπους και περιοχές με υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας.
Η μελέτη «Οδηγώντας προς την καταστροφή: οι επιπτώσεις των σχεδίων της Ευρώπης για τα βιοκαύσιμα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη γη» εκπονήθηκε από τις οργανώσεις ActionAid, Birdlife International, ClientEarth, European Environment Bureau, FERN, Friends of The Earth Europe, Greenpeace, Transport & Environment και Wetlands International.