Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αιθάλη από τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις θα αλλάξει τη θερμοκρασία του πλανήτη.
Η αλλαγή του κλίματος που προκαλεί ο μαύρος άνθρακας, γνωστός ως αιθάλη, που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης δεκαετίας εμπορικών διαστημικών πτήσεων είναι συγκρίσιμη με εκείνη από τις τρέχουσες παγκόσμιες αερομεταφορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.
Τα ευρήματα, που αναφέρονται σε ένα έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο δείχνουν ότι οι εκπομπές από 1.000 ιδιωτικούς πυραύλους (σε ένα χρόνο) θα διατηρηθούν ψηλά στην στρατόσφαιρα και ενδεχομένως να μεταβάλλουν την παγκόσμια ατμόσφαιρα και την κατάσταση του όζοντος.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν αλλαγές του κλίματος της γης που θα μπορούσαν να σημαίνουν αύξηση στις πολικές θερμοκρασίες κατά 1 ° C και μείωση της στάθμης της θάλασσας στους πάγους κατά 5-15%. «Υπάρχουν θεμελιώδη όρια για τον όγκο του υλικού που τα ανθρώπινα όντα μπορούν να θέσουν σε τροχιά χωρίς σημαντικό αντίκτυπο», λέει ο Martin Ross, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Aerospace Corporation στο Λος Άντζελες και συγγραφέας της μελέτης.
H ιδιωτική διαστημική πτήση αποτελεί τη φάση της βίαιης ωρίμανσης στη βιομηχανία. Το Spaceport America, μια περιοχή του Las Cruces, στο Νέο Μεξικό, άνοιξε τον πρώτο διάδρομο στις 22 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, εταιρείες όπως η Virgin Galactic, στο Spaceport America, αναμένεται να πραγματοποιούν μέχρι και δύο εκτοξεύσεις ανά ημέρα για τους τουρίστες του διαστήματος. Στο μεταξύ, η NASA με νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, προβλέπει κόστος 1,6 δισ. δολ. για ιδιωτικές επενδύσεις στις διαστημικές πτήσεις.
Οι εμπορική ρουκέτες καίνε ένα μείγμα κηροζίνης και υγρού οξυγόνου. Πάντως, πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Virgin Galactic, σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιούν πυραύλους από ένα οικονομικότερο υβρίδιο που πηγάζει από συνθετικούς υδρογονάνθρακες με υποξείδιο του αζώτου, σύμφωνα με τον κ. Ross, εξηγώντας ότι αυτοί οι υβριδικοί κινητήρες εκπέμπουν περισσότερο μαύρο άνθρακα από ό,τι μια μηχανή κηροζίνης και οξυγόνου.
«Η βροχή ξεπλένει αυτά τα σωματίδια από την ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια της Γης, αλλά στη στρατόσφαιρα δεν υπάρχει καμία βροχή με αποτέλεσμα να παραμένουν επί 3 έως 10 χρόνια», λέει ο Michael Mills, ένας ατμοσφαιρικό χημικός στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) στο Boulder του Κολοράντο.
Πειράματα στο Las Cruces έδειξαν ότι ένα στρώμα αιθάλης στη στρατόσφαιρα περίπου το 80% του μαύρου άνθρακα παρέμεινε στο βόρειο ημισφαίριο, σε επίπεδο μεταξύ 25 ° και 45 ° βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Το μαύρο στρώμα του άνθρακα επηρεάζει τη θερμοκρασία που μειώνεται περίπου 0,4 ° C σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές ενώ η θερμοκρασία στους πόλους αυξάνεται με βάση τα πειράματα κατά μεταξύ 0,2 και 1 ° C. Ο μαύρος άνθρακας προκαλεί επίσης μείωση του όζοντος έως και 1,7% στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και την αυξάνει κατά 5-6% στις πολικές περιοχές.
Τα αποτελέσματα είναι έκπληξη, λέει η Simone Tilmes, μια ατμοσφαιρική χημικός στο NCAR που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αν προκαλέσεις μια αλλαγή σε ένα σημείο ή ένα ημισφαίριο, μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές στο κλίμα», σημειώνει και προσθέτει ότι λεπτομερείς μελέτες που εξετάζουν την κυκλοφορία των σωματιδίων θα βοηθήσουν να μειωθούν ορισμένες από τις αβεβαιότητες στο μοντέλο.
πηγή: greenbusiness