Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των ζητημάτων που ανησυχούν παγκοσμίως τους πολίτες.
Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχουν θέσει τις κυβερνήσεις των χωρών σε κατάσταση συναγερμού και τα μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον αποτελούν προτεραιότητα.
Οι πολιτικές ηγεσίες και η επιστημονική κοινότητα αναζητούν τρόπους η πορεία προς ένα μέλλον δυσοίωνο να αναστραφεί, και ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής ενέργειας.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, συνεπώς στη στόχευση για μία πράσινη ενέργεια.
Μύθος 14: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»
Παρά την πρωτοφανή πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και κάποιες δεκαετίες, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, υπάρχουν και αρνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει ή ότι ακόμη και αν υφίσταται, δεν οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) παρουσιάζει μια μελέτη, στην οποία υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή όχι μόνο υπάρχει αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και παρέμβασης στο περιβάλλον.
«Έχει τεκμηριωθεί από όλες σχεδόν τις επιστημονικές έρευνες ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και συνιστά μέγιστη απειλή. Το ίδιο υποστηρίζει και η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ένας διακυβερνητικός φορέας που συντονίζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα» αναφέρει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Επιστημονικές εκθέσεις αξιολόγησης
Η ΕΛΕΤΑΕΝ μάλιστα επικαλείται και κάποιες εκθέσεις αξιολόγησης (assessment reports) της IPCC, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για ζητήματα κλιματικής αλλαγής και βασίζονται στα πορίσματα της επιστήμης.
«Είναι χαρακτηριστική η εξέλιξη των διατυπώσεων που χρησιμοποιεί η IPCC στις 5 εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν δημοσιευθεί από το 1990 μέχρι σήμερα. Αν και ξεκίνησε μιλώντας για πιθανολογήσεις και εν δυνάμει κινδύνους, έχει πλέον καταλήξει στη διαπίστωση ότι η ανθρώπινη επίδραση στο κλιματικό σύστημα είναι σαφής» λέει η ένωση.
Τι πιστεύουν οι ειδικοί
Πάνω από το 97% των ειδικών κλιματολόγων συμφωνούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για την παγκόσμια θέρμανση (global warming), σύμφωνα με το έντυπο.
«Έχει διαπιστωθεί ότι οι μελέτες που δεν το δέχονται αυτό (περίπου 3%) περιέχουν σφάλματα στις υποθέσεις, τη μεθοδολογία, την ανάλυση κ.λπ. Μόλις διορθωθούν τα σφάλματα αυτά, τότε καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα με το 97% των ειδικών που καταδεικνύουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Η εποχή που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως “ανθρωπόκαινος”, λόγω της επίδρασης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην ισορροπία του πλανήτη. Είμαστε πολύ κοντά στο πλανητικό όριο (planetary threshold) θέρμανσης των 2oC, λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν ξεπεράσουμε αυτό το όριο δεν θα μπορούμε να ανατρέψουμε την πορεία μας προς μια θερμή Γη (Hothouse Earth), αφιλόξενη για τη διαβίωση του ανθρώπου και πολλών ειδών».
Τι πρέπει να κάνουμε
Έχουμε μόνο 10 χρόνια μέχρι το 2030 για ραγδαίες και δραστικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος που παράγουμε ενέργεια. Σε αυτό το κρίσιμο συμπέρασμα καταλήγει και η Έκθεση «Παγκόσμια θέρμανση 1,5οC»48 της IPCC, ώστε να:
- Συγκρατηθεί η θέρμανση του πλανήτη στο όριο του 1,5οC.
- Αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο κλίμα.
Σύμφωνα με την 5η Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC, για να συγκρατηθεί η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα στο επίπεδο των 450ppm, θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 41-72% έως το 2050 σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 450ppm είναι το μέσο όριο που αντιστοιχεί σε αύξηση θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 2oC, όπως είχε τεθεί στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.
Μια τέτοια μείωση απαιτεί αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή στο 81%. Πιο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford τεκμηριώνει γιατί πρέπει και πώς μπορούμε να φθάσουμε σε 100% ΑΠΕ για όλο τον πλάνητη το 2050. Στην Ελλάδα η αιολική ενέργεια θα προσφέρει σχεδόν το μισό του απαιτούμενου ηλεκτρισμού ενώ όλες οι ΑΠΕ θα καταλαμβάνουν μόλις το 0,07% της επικράτειας.
Διαβάστε επίσης
Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών
Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό
Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή
Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος
Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά
Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»
Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»
Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»
Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»
Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»
Μύθος 12ος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»
Μύθος 13ος: «Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό»