Μήνυμα αγάπης στέλνουν οι κάτοικοι των Καλυβών στην Κρήτη, που μεγάλωσαν και περιέθαλψαν τον μικρό γλάρο, που βρέθηκε τραυματισμένος από πετονιές.
Οι κάτοικοι της περιοχής τον γνωρίζουν και τον φωνάζουν «Μπεμπέκο». Το μικρό γλαροπούλι, που πριν δύο χρόνια αποκόπηκε από το σμήνος των γλάρων που βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή, βρήκε, μεγάλωσε και περιέθαλψε η εκπαιδευτικός, κάτοικος Καλυβών, Ειρήνη Καλαϊτζάκη.
Όπως είπε η ίδια, η οποία ζει στις Καλύβες και το σπίτι της βρίσκεται κοντά στον παραλιακό δρόμο, «πριν περίπου δύο χρόνια το γλαράκι αυτό, μικρό ακόμα, με πλησίασε ψάχνοντας τροφή. Δυστυχώς, σαν αρπαχτικό πουλί ήταν πολύ δύσκολο να εξημερωθεί. Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα το ημέρωνα και τα κατάφερα μέχρι ένα σημείο. Ακούει στο όνομα Μπεμπέκος, αναγνωρίζει 2-3 άτομα που το ταΐζουν καθημερινά και φτάσαμε στο σημείο να δεθούμε τόσο πολύ ώστε να τρώει φαγητό από το στόμα μου. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες».
Σύμφωνα με την ίδια, το καλοκαίρι ο γλάρος κινείται προς την περιοχή της Κυανής Ακτής λόγω της ταβέρνας που λειτουργεί και βρίσκει τροφή. Πάντα όμως κινείται μοναχικά γιατί έτσι έμαθε από μωρό. Τον γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι και τον προσέχουν αναφέρει η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.
Ώσπου, όπως είπε η κα Καλαϊτζάκη, «πριν περίπου τέσσερις μήνες οι άνθρωποι του έπαιξαν ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Προσπάθησε να φάει ψάρι που είχε πιάσει καλαμίδι με πολλά αγκίστρια στημένο μόνο του πάνω σε έναν βράχο. Επέστρεψε στο σπίτι μου και σαν άνθρωπος ζητούσε βοήθεια. Ήταν γεμάτο αγκίστρια στο κορμί, στο στόμα και ένα στο πόδι. Με τη βοήθεια ενός ακόμα ανθρώπου που το ταΐζει καταφέραμε και τον πιάσαμε με μια πετσέτα και του τα αφαιρέσαμε όλα. Το αγκίστρι όμως του ποδιού είχε κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά».
«Από τότε», όπως μας διηγήθηκε η ίδια, «ο Μπεμπέκος έφυγε, χάθηκε και δεν γύρισε για μεγάλο διάστημα. Νομίζαμε ότι πέθανε και όλοι στεναχωρηθήκαμε πολύ. Είναι απίστευτο το δέσιμο μαζί του και ο τρόπος επικοινωνίας. Γιατί απλά είναι ένα αρπαχτικό και όχι ένα γατάκι ή σκυλάκι που μπορείς ανά πάσα στιγμή να το ημερώσεις».
Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων τέσσερις μήνες μετά, δηλαδή πριν από περίπου είκοσι μέρες, ο μικρός γλάρος επέστρεψε με ένα πόδι νεκρωμένο. «Ήρθα σε επαφή με κέντρο περίθαλψης πτηνών, με την Ορνιθολογική Εταιρεία και με κάποιους στα Χανιά. Κανείς δεν μπόρεσε να με βοηθήσει. Άλλωστε γλάροι υπάρχουν πολλοί και όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αν χαθεί ένας, δεν τρέχει και τίποτα. Σε μια βδομάδα το γλαροπούλι έχασε το πόδι του, δυστυχώς, από το ύψος που το είδατε. Δεν έπαψε όμως να παλεύει για να ζήσει. Είναι πολύ περήφανο πουλί και αγωνιστής. Ένας είναι ο γλάρος χωρίς πόδι. Δεν υπάρχει άλλος στις Καλύβες», ανέφερε η κ. Καλαϊτζάκη στα Χανιώτικα Νέα.
Πηγή: haniotika-nea.gr