Ένα νανοϋλικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ανάπτυξαν Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.
Όπως επισημαίνουν το πρωτοποριακό νανοϋλικό διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου, από το άζωτο.
Αυτό σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να διαχωριστεί πριν αποθηκευτεί, χωρίς να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.
Όπως τόνισε ο Δρ. Christopher Sumby, επικεφαλής της μελέτης, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία παράγεται από μονάδες άνθρακα, οπότε η μετάβαση σε καθαρότερες τεχνολογίες θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα.
Το νέο απορροφητικό υλικό, που ονομάζεται «μεταλλικό – οργανικό πλαίσιο» (metal-organic framework) έχει υψηλή επιλεκτικότητα γι’ αυτό και διαχωρίζει τόσο αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα από το άζωτο.
Το υλικό μοιάζει με μικροσκοπικό σφουγγάρι γεμάτο πόρους. Οι πόροι είναι αρκετά μεγάλοι για να επιτρέψουν την είσοδο στα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά μικροί για να χωρέσουν τα μόρια του αζώτου, τα οποία μπλοκάρονται. Έτσι γίνεται ο διαχωρισμός.
Οι υφιστάμενες τεχνολογίες για τον διαχωρισμό του διοξειδίου του άνθρακα από το άζωτο είναι ακριβές και ενεργοβόρες.
Αντίθετα το νέο υλικό είναι ενεργειακά αποδοτικό αφού με μικρές μεταβολές στην πίεση ή τη θερμοκρασία μπορεί να καθαριστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να παράγουν το υλικό σε μορφή πούδρας που θα διαλύεται σε μεμβράνη, έτσι ώστε να διευκολύνουν την εφαρμογή του στις βιομηχανίες.
Πηγή: econews.gr