«Η φωτοσύνθεση έχει κάποια ψεγάδια», λέει χαρακτηριστικά ο Μπιλ Γκέιτς, «αποδεικνύεται πως τα φυτά είναι αρκετά μη αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου».
Κάτι που σημαίνει μειωμένες παραγωγές φυτικών προϊόντων, μια ανεπάρκεια της φύσης που έβαλε σκοπό να θεραπεύσει!
Ο Γκέιτς χρηματοδοτεί μια διεθνή ομάδα ερευνητών που προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεχνικές φωτοσύνθεσης των φυτών και να διπλασιάσουν τις σοδειές σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, η σόγια κ.ά.
Μέχρι το 2050, θα πρέπει ως ανθρωπότητα να παράγουμε 60-70% περισσότερη τροφή, ένας στόχος που δυσχεραίνεται από την κλιματική αλλαγή.
Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς συνεργάζεται με το αμερικανικό U.S. Foundation for Food and Agriculture Research και το βρετανικό U.K. Government’s Department for International Development για να κάνουν τη φωτοσύνθεση πιο αποδοτική.
Το πρόγραμμα, γνωστό ως RIPE (Realizing Increased Photosynthetic Efficiency), το τρέχει το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τα 170 βήματα της χημικής διεργασίας που επιστρατεύουν τα φυτά για να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Οι ερευνητές έχουν βρει τρόπους να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης και τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι δείχνουν πως η ανάπτυξη των φυτών με αυτές τις τεχνικές έχει αυξηθεί κατά 40%.
Και πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον…