Ένας από τους βασικούς παράγοντες που αναμένεται να κινήσουν την αγορά ακινήτων το επόμενο διάστημα είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η περιβαλλοντική διαχείριση των έργων, σε ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα κτήρια και την ενεργειακή αναβάθμιση, είτε αυτή αφορά τις νέες αναπτύξεις επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών είτε την αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων μπορεί να αποτελέσει ένα από τα «οχήματα» για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κτηριακού αποθέματος της χώρας, σχεδόν το 90%, έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περίπου 3,7 εκατομμύρια κτήρια, που είναι θερμικά απροστάτευτα και ενεργοβόρα.

 Εξάλλου όπως δείχνουν τα στοιχεία του RICS η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στα επαγγελματικά ακίνητα αρχίζει και κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, με τα κτήρια γραφείων να «οδηγούν» την κούρσα, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των υφιστάμενων κτηρίων γραφείων εφαρμόζουν συστήματα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 38%, ακολουθούν οι μεγάλοι ενοικιαστές με αύξηση 26%, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με 22%, τα βιομηχανικά κτήρια με 20% και μόνο στα εμπορικά κέντρα η το ποσοστό της αύξησης υποχωρεί κάτω από το 20%.

 Την ίδια στιγμή, σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές και στον επαγγελματικό τομέα των συμβούλων ακινήτων και των κτηματομεσιτών από το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και περιμένει την δημόσια διαβούλευση, ενώ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων ο RICS (Royal Institution of Chatered Surveyors) που αριθμεί πάνω από 90 μέλη στην Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στην εκτίμηση ακινήτων και την αποτίμηση των ΑΕΕΑΠ που μέχρι στιγμής μόνο το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών μπορεί να κάνει.

Εξάλλου, ο RICS έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα από 100.000 μέλη του παγκοσμίως να διαθέτουν διαβατήριο και διεθνής αναγνώριση. Για αυτόν ακριβώς το ρόλο του RICS, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του και τη μεθοδολογία του Οργανισμού μίλησαν ο πρόεδρος του RICS Europe Dr. Ing. Luciano Capaldo και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του RICS κ. Γιάννης Γκάνος στο 5ο RED Business Forum που διοργανώνει το περιοδικό Real Estate + Development στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 4 και 5 Οκτωβρίου.
Την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η επένδυση στο ενεργειακό προφίλ των κτηρίων, την περιβαλλοντική ευθύνη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) παρουσίασαν ο σύμβουλος του RICS και επικεφαλής του τομέα Sustainability της Gleeds κ. Jerry Percy και ο περιβαλλοντικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσολακίδης.