Πιστός σύντροφος των αποδημητικών πουλιών, παρέα με το ελαφρύ αεροσκάφος του, έχει γίνει ο γάλλος ορνιθολόγος, Κριστιάν Μουλέκ, ο οποίος ταξιδεύει με ένα κοπάδι ώστε να το εκπαιδεύσει να ακολουθεί ασφαλείς διαδρομές.
Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια εκπαίδευσης των πουλιών, ώστε αυτά να τον ακολουθούν σε αποδημητικές διαδρομές που αυτός έχει χαράξει, ώστε τα πτηνά να αποφεύγουν κυνηγούς και όπλα. Η ιδέα του στηρίζεται στο να αντικαθιστά τους γονείς τους και να κάνει τα νεαρά πουλιά να εξοικειώνονται με αυτόν και το σκάφος του, από την ημέρα που εκκολάπτονται.
«Είμαι ο θετός πατέρας αυτών των πουλιών, Εάν θέλω να τα κάνω να με ακολουθήσουν, πρέπει να τα εκπαιδεύσω από την αρχή. Τα έχω στο σπίτι μου. Κοιμάμαι μαζί τους από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ ισχυρός ο δεσμός ανάμεσά μας. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ταξίδια», επισημαίνει ο ορνιθολόγος.
Το 1990, ο Κριστιάν Μουλέκ ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 2.000 χλμ από τη Σουηδία στη Γερμανία, με παρέα 30 χήνες: “Το πρώτο εκείνο ταξίδι απέδειξε ότι η τεχνική ήταν αποτελεσματική. Τα πουλιά απομνημόνευσαν τη διαδρομή που είχαμε κάνει τότε και τώρα τη διδάσκουν στα παιδιά τους. Κάναμε αυτό το ταξίδι με 30 πουλιά, αλλά πρέπει πλέον να μπορέσουμε να το κάνουμε με 500 πουλιά. Ελπίζουμε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ασφαλέστερες οδούς” δήλωσε ο Γάλλος επιστήμονας στο Euronews.
Είναι πολύ δύσκολο όμως να βρεθούν πόροι ή άλλου είδους χρηματοδότηση για τέτοια προγράμματα. Έτσι, για να συγκεντρώσει χρήματα, ο Κριστιάν έχει ιδρύσει μια εταιρία που οργανώνει ταξίδια με το αεροπλανάκι του, όπου ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τα αποδημητικά πτηνά, από κοντά.
Ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο, ήταν ο Καναδός Μπιλ Λάισμαν που οδήγησε για πρώτη φορά ένα κοπάδι αποδημητικά πουλιά το 1986. Η προσπάθειά του αυτή αποτυπώθηκε κινηματογραφικά στην ταινία «Τα φτερουγίσματα».
Δείτε το βίντεο