Η πτώση του μετεωρίτη, το πρωί της Παρασκευής στη Ρωσία, έδωσε στον κόσμο μία μικρή γεύση του τι θα συνέβαινε αν ένα μεγαλύτερο σώμα συγκρουόταν με τη Γη. Πόσω μάλλον, αφού συνέβη την ίδια ημέρα που περνά κοντά από τον πλανήτη μας ο αστεροειδής 2012DA14.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Ρωσία, μας κάνουν να αναλογιζόμαστε τι θα συνέβαινε εάν ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη. Ο 2012DA14 έχει διάμετρο 45 μέτρα και ζυγίζει 143.000 τόνους, ενώ ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία είχε διάμετρό περίπου 3 μέτρα.
Οι επιπτώσεις από τυχόν σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη θα ήταν τρομακτικές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο παρελθόν η πτώση ενός αστεροειδούς με διάμετρο 10 χιλιόμετρα είχε προκαλέσει την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Εάν ένας αστεροειδής του μεγέθους του 2012DA14 χτυπούσε τη Γη, η ισχύς της έκρηξης θα ήταν, σύμφωνα με τη NASA, 180 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα.
Μια τέτοια έκρηξη δεν θα κατέστρεφε τη Γη, αλλά θα ισοπέδωνε μία μεγάλη έκταση σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Αν ο αστεροειδής έπεφτε στη θάλασσα ή σε ερημική έκταση, οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες. Αν όμως έπεφτε σε κάποια μεγάλη πόλη, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν εξαιρετικά μεγάλος και η πόλη θα έσβηνε από το χάρτη.
Μία πτώση αστεροειδή θα είχε επίσης σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού θα κατέστρεφε τη χλωρίδα και την πανίδα σε μεγάλη ακτίνα και θα διατάρασσε τις μετεωρολογικές συνθήκες για αρκετά μεγάλο διάστημα.
Για καλή μας τύχη, η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο ώστε να είμαστε σε θέση να χαρτογραφήσουμε την τροχιά όλων των αστεροειδών που κινούνται κοντά στη Γη. Σύμφωνα με τη NASΑ κανείς από αυτούς δεν απειλεί τη Γη στα επόμενα χρόνια.