Την επιλογή της -όχι και ιδιαίτερα φιλικής για το περιβάλλον «λύσης»- υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και όχι των εναλλακτικών τεχνολογιών επιλέγει η χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat ΑΕ.
Το 2008 η εδαφική διάθεση απέσπασε μερίδιο 77% (έναντι 40% στην ΕΕ), ακολούθησε η ανακύκλωση με 21% (κοντά στο Κοινοτικό μέσο όρο) και η κομποστοποίηση με 2% (έναντι 17% στην Ε.Ε.). Θερμική επεξεργασία αποβλήτων δεν εφαρμόζεται στη χώρα (έναντι 20% στην Ε.Ε.).
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου με τα οποία συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, η διαχείριση αποβλήτων αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων μεταξύ των οποίων είναι η αδυναμία απεγκλωβισμού από τους Χ.Υ.Τ.Α. με ταυτόχρονη στροφή στις εναλλακτικές τεχνολογίες, οι καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων του Ε.Σ.Δ.Α., η λειτουργία παράνομων χωματερών και η προβληματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Σχετικά με την ανακύκλωση, ως κύριο ζήτημα τίθεται η καθυστέρηση κατά τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) με συνέπεια τον περιορισμό της δράσης ελεγκτικών μηχανισμών και τη δυσκολία έγκρισης νέων Συστημάτων, ενώ από την άλλη τα προϊόντα ορισμένων ανακυκλωτών αντιμετωπίζουν δυσκολία στην απορρόφηση τους από την αγορά.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η παράνομη διακίνηση «scrap» μετάλλων, εκτός των αρμόδιων Συστημάτων, λόγω της υψηλής εμπορικής τους αξίας.