Στη χώρα που πλούτισε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καταγράφονται οι υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο κόσμο… Στο Κατάρ… Εκεί όπου πραγματοποιείται η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου αναφέρει πως «η προστασία του περιβάλλοντος δεν παίζει κανένα ρόλο στην πολιτική του Κατάρ». Σύμφωνος με την άποψη αυτή είναι και ο Γουέλ Χμαϊντάν, επικεφαλής του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα, ενός συνδέσμου διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων με έδρα το Λίβανο: «Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην πολιτική ατζέντα μόνο όταν η χώρα αποφάσισε να διοργανώσει τη διεθνή διάσκεψη», τονίζει.
Μετά το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής την περασμένη χρονιά ήταν φέτος η σειρά της Ασίας να παραλάβει τη σκυτάλη της διοργάνωσης. Στις διαπραγματεύσεις το Κατάρ κατάφερε να νικήσει την Κορέα, η οποία τελικά φιλοξένησε μόνο τις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για τη διεθνή σύνοδο. Όμως το Κατάρ δεν είναι η χώρα που δίνει οπωσδήποτε σημασία στο περιβάλλον: «Όταν το καλοκαίρι η θερμοκρασία φθάνει τους 50 βαθμούς, τότε είναι αναμενόμενη η συνεχής χρήση των κλιματιστικών», εξηγεί ο Γουέλ Χμαϊντάν μιλώντας στην εφημερίδα.
Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι επίσης τα κλιματιστικά. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: πολλά χρήματα, περιορισμένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της».