Στο συντονισμό των διάσπαρτων πρωτοβουλιών οικολογικού χαρακτήρα και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στοχεύει η ίδρυση Τοπικού Παρατηρητηρίου για το Περιβάλλον, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, ή «οικολογικό μνημόνιο», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλης Λαμτζίδης, υπέγραψαν περίπου 40 εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώσεων πολιτών, πρωτοβουλιών, συνδικάτων και συλλογικοτήτων, σε ανοιχτή εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώθηκε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα διέπεται από τις αρχές της αυτοτέλειας, της ομοφωνίας και της ισοτιμίας των συλλογικοτήτων που θα το απαρτίζουν και δεν θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, τη μορφή νομικού σωματείου ή αστικής εταιρείας.

Την ευθύνη για τη λειτουργία θα έχει σε πρώτη φάση ο εκάστοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου από κοινού με τον εκάστοτε συντονιστή, ρόλος τον οποίο θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής κάθε ένα από τα μέλη του Παρατηρητηρίου ανά δίμηνο.

Στην παρούσα φάση δε θα διαθέτει πόρους και τυχόν έκτακτες δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από κοινού. Η έδρα του θα βρίσκεται σε χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος θα παράσχει την γραμματειακή υποστήριξη. Οι δράσεις του Παρατηρητηρίου θα φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, ο αντιπρόεδρος του Ε’ τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας, Κώστας Μενουδάκος, η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής, Ευαγγελία Μπαλλά, ο δικηγόρος, Δήμος Νικολόπουλος, η δικηγόρος Αγγελική Καλλία-Αντωνίου και ο δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του δήμου Πυλαίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των προσκεκλημένων φορέων.